Frykter rekordstore skader etter årets flom

tryg

Årets vårflom kan bli en av de største på mange år, og gjøre skader for mange hundre millioner kroner.

– Vi tror skadene kan komme opp i en halv milliard kroner, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

De siste årene har det vært storflommer i 2015, 2013 og ikke minst i 2011. Hvert av disse årene har norske forsikringsselskap betalt ut omlag en halv milliard kroner i erstatning for flomskadene.

– Dersom 2020-flommen blir på linje med flommen disse årene, vil også forsikringsutbetalingene i år bli i denne størrelsesorden, sier han.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Dette har vært den mest snørike vinteren på over 60 år, og snøsmeltingen er ennå ikke kommet skikkelig i gang. For de som bor i flomtruede områder anbefaler Tryg å ta nødvendige forholdsregler.

– Det er ennå noen dager, kanskje uker til flommen inntreffer, men alt nå bør man begynne å redde unna verdier som kan skades i flommen. Dersom du vet at kjelleren din vil bli oversvømmet, bør du redde ut verdifullt innbo og lagre det på et trygt sted. Husk å flytte biler, bobiler og campingvogner i god tid. Du bør også sjekke at avløp, kummer og nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall, kvister eller søppel, og at det er god drenering rundt boligen, sier Irgens.

Les også:  Frykter flere alvorlige MC ulykker i Nordland

Er i beredskap
Tryg har skadeapparatet i full beredskap i de utsatte områdene, men det kan bli stor etterspørsel og ventetid dersom flommen blir stor og rammer mange.

– Finn ut hva du kan gjøre selv mens du venter på hjelp, sier Irgens videre.

Prognosen for stor vårflom er aller størst i Nord-Norge, Trøndelag, Gudbrandsdalslågen, Glomma, Trysilelva og Drammensvassdraget, ifølge NVE.

Alle boliger i Norge som er forsikret mot brann har også en naturskadeforsikring som dekker flomskader. Naturskadene dekkes gjennom Norsk Naturskadepool, som er et samarbeid mellom norske skadeforsikringsselskap.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.