Fondskundene kjøper kombinasjonsfond og eiendomsfond

bjørn erik

Nordnets fondskunder virker usikre på børsutviklingen fremover. I september nettosolgte de både aksjefond og rentefond, og økte investeringene i kombinasjonsfond og defensive aksjefond, som eiendomsfond og lavbetafond.

September ble nok en sterk børsmåned, tross droneangrepet på verdens største oljeanlegg i Saudi Arabia. Oslo Børs steg om lag tre prosent i september, mens USA-børsene var opp ca to prosent.

Nordnets privatkunder nettosolgte fond for 19 millioner kroner i september. Aksjefond ble solgt for 21 millioner, mens rentefond ble solgt for 27 millioner. Kombinasjonsfond ble kjøpt for 29 millioner.

Les også:  1 av 4 har ikke råd til oppgraderinger hjemme

På ti på topp-listen over de mest kjøpte fondene i september finner vi som vanlig DNB Teknologi, som har gitt over 20 prosent årlig avkastning de ti siste årene. Litt lenger ned på topp-listen finner vi tre defensive aksjefond: KLP Aksjeglobal Flerfaktor, Odin Eiendom og Swedbank Robur Fastighet.

– KLP Aksjeglobal Flerfaktor er et lavbetafond, som skal svinge mindre enn et gjennomsnittlig globalfond. Eiendomsfond blir normalt også sett på som defensive aksjefond, som skal klare seg bra i rufsete markeder, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet. Han legger til at slike defensive aksjefondskjøp kan være fornuftig i turbulente tider som nå. Kundene ønsker oppsiden i aksjemarkedet, men vil helst ikke være med hele veien ned, forklarer han.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

På topp-ti listen er også Nordnet Smart 15, som er et kombinasjonsfond med ekstra god risikospredning. Fondet, som snart har vært i drift i ett år, er nr 1 av 28 fond målt etter avkastning hittil i år i Morningstars kategori «Kombinasjonsfond NOK Aggressiv».

Også dette fondet mener Sættem er et defensivt kjøp for kunder som vil være eksponert mot aksjemarkedet. Smartfondet har også en renteeksponering som er gearet, som har gitt god uttelling i perioden med fallende renter.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

Mange aksjeeksperter har understreket paradokset ved at børsene er nær all time high, mens nyhetsbildet preges av negative hendelser om handelskrig, Brexit og lavere økonomisk vekst. Rentene er rekordlave, noe som indikerer lavere vekstforventninger.

– Foreløpig har aksjeoptimistene hatt mest rett. Fallende renter gir lavere finansieringskostnader for næringslivet, samt gjør renteplasseringer mindre attraktivt i forhold til aksjer, avslutter spareøkonomen i Nordnet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.