Eventyrlig vekst i salget av lokalmat i butikk

grønnsaker

Totalt ble det solgt lokalmat og -drikke for 11,3 milliarder, viser årets rapport om salg i dagligvare og storhusholdning.

– Det er ikke så ofte en senterpartist besøker en lokalmatprodusent i Oslo. Men det er jo bare et bevis på at lokalmat basert på gode norske råvarer, det lages over hele Norge, sa Sandra Borch da hun besøkte Metervare og fikk overrakt årets salgstall for lokalmat og -drikke av Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat.

– Årets salgsøkning i dagligvare er svært gledelig, spesielt fordi vi ser en nedgang i salget av lokalmat og drikke til storhusholdning. Det skyldes i første rekke at store deler av reise- og utelivet har vært nedstengt og har vært en utfordring for mange, sier Borch.

Les også:  John Kerry møtte Gahr Støre: - Norge avgjørende for å kutte vanskelige utslipp

– Denne regjeringen har som mål å stimulere til både økt produksjon og omsetning av lokalmat og -drikke. Jeg er sikker på at det er et potensial for ny vekst i salget gjennom storhusholdning. Vi vil ta med oss disse tallene når vi skal utforme politikken og virkemidlene for å møte utfordringene som pandemien har skapt. sier Sandra Borch.

– For tredje år på rad er lokalmat- og drikke en salgsvinner i dagligvarebutikken, med totalt 6,8 milliarder kroner. Folk har spist mer hjemme, handlet mer i Norge og vært opptatt av å støtte lokale mat- og drikkeprodusenter og norske arbeidsplasser. Dette støttes av forbrukerundersøkelser vi har gjort, sier Sundqvist. Hun fortsetter – Jeg håper forbrukerne fortsatt ser verdien av å kjøpe lokalmat og drikke, ikke minst på restaurant, de trenger et tilsvarende oppsving nå.

Les også:  Slik hjelper skolen elevene med å forebygge synsproblemer

– Mange produsenter har vært kreative og funnet gode løsninger for direktesalg under pandemien, dette er også viktige salgskanaler, sier Sundqvist. Salgstallene viser en fin vekst også for Bondens Marked, REKO-ringer, matfestivaler og lignende typer salg. Dette salget er nå på 630 millioner kroner, avslutter Sundqvist.

– Vi har hatt en salgsøkning på 86% under koronapandemien, og vi tror at når folk først får smakt på produktene våre, og kjenner på kvaliteten, så kjøper de det igjen, sier Brit Selebø, daglig leder hos Metervare. – Vi er jo et bevis på at selv i storbyen kan man være lokal, sier Selbø. Metervare lager håndverkspølser av norske råvarer midt i Oslo.

Les også:  Bodø-ungdommer vil lage handlenett med nord-norske kraftgloser på

Alle kategorier øker i dagligvare, men salget av lokalt øl fra håndtverksbryggerier er det som øker aller mest.

– Det er selvfølgelig fantastisk å se hvor stor salgsveksten i dagligvare har vært for småskalabryggeriene i 2020-2021. Men når vi vet at denne i stor grad kommer av at grensen mot Sverige har vært stengt, er det med en viss bismak at vi applauderer veksten, 
sier Hege Ramseng, Kommunikasjonssjef i Bryggeri- og drikkevareforeningen

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.