Europeiske: – Nordmenn risikerer avlytting utenlands

buss iphone

Én av tre nordmenn innrømmer at de er lite bevisste på hvilke datanettverk de kobler seg på i utlandet.

Det viser den store Reiseundersøkelsen 2018, som Kantar TNS har gjennomført for Europeiske Reiseforsikring.

Lite bevisste
De eventyrlystne peker seg spesielt ut: Fire av ti på tema- og opplevelsesferie sier at de i liten grad er bevisste på hvilket nettverk de bruker utenlands. De som tenker mest på datasikkerheten, er de i aldersgruppen 60-67 år, viser undersøkelsen.

– Tilgangen til gratis trådløst nett er jo som nesten like viktig for nordmenn som å ha vann i krana, så det er lurt å vite litt om offentlig tilgjengelig wifi før du drar, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If og Europeiske Reiseforsikring.

Les også:  Fotball-EM: Nå tar gressklipperen måldans!

Lette å overvåke
Åpne trådløse nett byr på sikkerhetsutfordringer. De er nemlig lette å overvåke.

– Risikoen med åpen wifi er at du aldri vet hvem som er koblet til og i verste fall avlytter datatrafikken din, sier cyberriskingeniør Peter Granlund i If, som Europeiske Reiseforsikring er en del av.

– De fleste store tjenestene på internett bruker i dag kryptering for å beskytte innlogging og følgende datatrafikk, men om du logger inn på en tjeneste som ikke bruker det, så kan den som spionerer på nettverket se brukernavn og passord i klartekst, sier han.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

Til daglig arbeider Peter Granlund med å gi sikkerhetsråd og forebygge datakriminalitet mot bedrifter og industriforetak som har såkalt cyberforsikring.

Sikkerhetseksperten sier det er lett å sette opp en trådløs router med samme navn som et kjent nettverk, for eksempel «Airport WiFi».

– Så kan enhetene dine automatisk koble seg til om signalet er sterkere. Da kan den som kontrollerer routeren se hvilke nettsider du besøker – og i verste fall lure deg inn på en falsk side som utgir seg for å være den originale. Der kan du bli fralurt innloggingsopplysninger eller gi angriperen tilgang til dine data. Og alt kan skje uten at du merker det, forklarer Granlund.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.