Akademikerne rigget for streik i staten

akademikerne

Jurister, ingeniører, psykologer, leger, samfunnsvitere, økonomer og naturvitere i Politidirektoratet og Arbeids og -velferdsdirektoratet tas ut i en eventuell streik dersom partene i staten ikke kommer til enighet.

Natt til 1. mai brøt Akademikerne årets lønnsforhandlinger i staten. I dag sendte Akademikerne varsel om plassfratredelse – en oversikt over hvilke medlemmer som tas ut dersom det blir streik – til staten. 524 medlemmer tas ut i første fase av en eventuell streik, de fleste i Arbeids- og velferdsdirektoratet og Politidirektoratet.

Les også:  LESERINNLEGG: Staten trenger ikke bompenger!

En streik i Arbeids- og velferdsdirektoratet vil medføre redusert drift av IT-systemer og ramme samhandling med andre direktorater og departement. En streik i Politidirektoratet vil bety dårligere styring og utvikling av etaten og at rapportering til departementet blir betydelig svekket.

Akademikerne ønsker med uttaket at brukerne av etatens tjenester blir rammet i minst mulig grad.

Bruddet i forhandlingene kom etter uenighet om pensjon. – Staten viser ingen vilje til å følge opp fjorårets avtale om offentlig tjenestepensjon, og avviser å tariffeste allerede avtalte AFP-rettigheter. Det er både oppsiktsvekkende og skuffende, sa leder i Akademikerne stat, Anders Kvam, etter at forhandlingene brøt sammen 30. april. 

Les også:  Regnskap Norge krever endring i skattereglene for frynsegoder

Meklingsfrist er satt til 23. mai ved midnatt. Dersom partene ikke kommer til enighet går Akademikerne til streik 24. mai.

Foreningene som omfattes av uttaket er Den norske legeforening, Econa, Juristforbundet, Naturviterne, NITO, Norsk psykologforening, Samfunnsviterne, Samfunnsøkonomene og Tekna.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.