Endelig enklere å få lader til elbilen i borettslag

lade elbil

Lovendringen NAF har jobbet for lenge er endelig ute. Regjeringen har nettopp lansert et lovforslag som gir beboere i et borettslag rett til å sette opp ladepunkt til elbil.

– Denne retten sidestiller borettslag med sameier, så dette er et bra forslag for et økende antall elbileiere, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I borettslag kan fremdeles styret nekte folk ladeplass uten noen spesiell grunn. Nå har et lovforslag fra regjeringen blitt sendt på høring. I forslaget får beboerne i borettslag rett til å sette opp ladeplass, og borettslagsstyrene må framover ha en såkalt saklig grunn for å nekte beboerne ladepunkter. Tilsvarende regler gjelder allerede for sameier i dag.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

– Dette har vi etterlyst lenge, og at lovendringen nå kommer på høring er ikke et sekund for tidlig. Men dette er ennå ikke endelig i mål. Høringsfristen er september og deretter skal regjeringen sende et forslag til Stortinget for endelig vedtak. Vi tviler på at lovendringen blir gjeldende før tidligst fra 2020, sier han.

Tall fra Transportøkonomisk institutt viser at om lag én av fire ikke kan lade hjemme. Myndighetenes mål er at fra 2025 skal alle nye biler være nullutslippsbiler. Har man ikke muligheten til å lade der man bor, vil overgangen til elbil bli langt vanskeligere.

– Lovendringen for borettslag er etterlengtet. Vi har påpekt dette i lang tid, og forslaget fra regjeringen vil bidra til å gjøre livet som elbilist enklere om du bor i et borettslag, sier Sødal.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

Selv om det blir enklere å få satt opp ladepunkt i borettslag, er det flere tiltak som må til for å komme i mål for å sikre hjemmelading til folk.

Mange borettslag sliter med å ta kostnaden for å oppgradere el-anlegg slik at folk kan få ladepunkt. Derfor vil NAF at det kommer en statlig styrt støtteordning for de kommunene som vil hjelpe byggelag og sameier med å bygge ut ladeplasser.

– Signalet fra regjeringen er at de vil gi økonomisk støtte til ladepunkt i borettslag, sameier og garasjelag. Dette er gode signaler, men vi venter fortsatt i spenning på om det kommer en konkret støtteordning, sier Sødal.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

Det er viktig at hjemmelading skjer trygt og effektivt. En profesjonelt installert hjemmelader reduserer faren for brann, og den gir større effekt sammenliknet med en vanlig stikkontakt. Mange veggladere åpner også for å styre ladingen til tider av døgnet hvor strømprisen er lavere, som er bra både for forbrukeren og samfunnet.

– Vi mener det må innføres momsfritak på kjøp og installasjon av hjemmeladere, avslutter Nils Sødal.


Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.