Dette er livsfarlig for gårdshunden

hund

Livet som gårdshund kan være fritt og herlig, men det er også en del farer forbundet med å være gårdens daglige gledesspreder. Her kan du lese Agria Dyreforsikring sin statistikk når det gjelder disse farene.

Trafikkskader er en av de vanligste årsakene til at Agria betaler ut erstatning. Det kan handle om at hunden kommer i veien for en gårdsmaskin, traktor eller andre kjøretøy.

For å minske risikoen for ulykker, er det viktig å vite hvor hunden befinner seg nå man for eksempel rygger eller kjører i mørket. Alternativt, passe på at hunden er inne eller i bånd i slike situasjoner.

I tillegg til ulykker i forbindelse med maskiner og kjøretøy, er det fare for at hunden kan bli forgiftet. De vanligste kildene til dette på gården er muse- og rottegift, frostvæske (glykol), kraftfôr, mineraler, sprøytemiddel og salt.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

Vanlige årsaker til forgiftning blant hunder er:

  1. Muse- og rottegift
  2. Etylenglykol som er i blant annet kjøle-, frost- og bremsevæsker
  3. Kraftfôr
  4. Petroleumsprodukter/oljeprodukter
  5. Kjemikaler
  6. Mineraler og vitaminer
  7. Sprøytemidler
  8. Salt

Muse- og rottegift kan være farlig i ulik grad, ettersom hvilken type gift som blir brukt. Giften inneholder antikoagulerende som hindrer dannelsen av aktivt K-vitamin i kroppen. Aktivt K- vitamin er nødvendig for at blodet skal kunne koagulere som normalt. Hele tiden oppstår det små blødninger i kroppen som normalt stanses raskt ved at blodet koagulerer og stanser blødningen. 

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Når blodet mister evnen til å koagulere kan disse små blødningene raskt bli livstruende. Ettersom kroppen har et lite lager av aktivt K-vitamin vil ikke symptomene oppstå før dette lageret er brukt opp. Det er derfor viktig å få hunden undersøkt selv om den ikke viser noen symptomer.

– En hund som har fått i seg rottegift, kan få indre blødninger. Disse blødningene kan være livstruende. Kontakt veterinær med en gang dersom du mistenker at din hund har fått i seg muse- eller rottegift, sier veterinær Sara Solheim.

Etylenglykol har en søtlig smak, noe som gjør den fristende for hunder å slikke i seg dersom de skulle få tilgang til den søte væsken. Det er ikke store mengder som skal til før det kan gjøre hunden alvorlig syk. 

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

– De første tegnene på forgiftning viser seg fra 30 minutter til 12 timer etter inntak. Symptomene er at hunden drikker og tisser mer, sikler, kaster opp og blir ustø. Videre kan hunden begynne å puste tyngre og få kramper/anfall, forklarer Solheim.

Forgiftning med etylenglykol kan gi alvorlig nyreskade og i verste fall føre til at hunden dør. Kontakt veterinær så raskt som mulig.

Statistikken er hentet fra hunder forsikret i Agria Djurförsäkring i 2021.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.