ANNONSE: Derfor bør du beskytte iOS med en VPN

Selv om Apple sine produkter er kjent for sin omfattende sikkerhet, er de ikke immune mot dataangrep. Derfor kan det være lurt å beskytte enhetene dine med en VPN. Men hva er en VPN, og hvordan beskytter den enheten din?

Vi hører stadig om datalekkasjer og uheldige brukere som har blitt utsatt for dataangrep. Det mange av disse angrepene har til felles er at de oppstår gjennom såkalt phishing, eller målrettede angrep. Her vil de fleste tenke at dette skjer gjennom en datamaskin, men iOS-enheten din kan være et vel så yndet mål for hackere.

Grunnen til dette er at mange iOS-enheter ikke har andre sikkerhetstiltak enn det produsenten selv har lagt inn på enheten. De fleste er inneforstått med at de bør ha antivirus og andre tiltak på PC-en sin, men samtidig glemmer de at man oppbevarer vel så mye sensitiv informasjon på en mobil eller nettbrett. Vi skal derfor se nærmere på hvordan du kan beskytte disse mot å bli det neste målet for hackere.

Hva er en VPN?

Et populært tiltak for å beskytte sensitive opplysninger på smarttelefoner er gjennom en VPN. Dette er program som krypterer inn- og utgående data fra enheten din, slik at den blir langt vanskeligere å avlytte for potensielle hackere. En VPN eller Virtual Private Network som det egentlig står for – fungerer i praksis som en tunnel.

Les også:  ANNONSE: Akustikkpaneler en ny trend innen hjemmedesign

Når du aktiverer en VPN på telefonen eller nettbrettet ditt, vil det opprettes en kryptert tilkobling til en server på det ønskede geografisk stedet. For deg som bruker, betyr dette at all data vil krypteres, sendes til denne serveren og deretter sendes ut på internett. Dette gjør det langt vanskeligere å finne ut hvor du faktisk befinner deg, og dermed også tilnærmet umulig å oppdage hva du sender av informasjon.

Fordelen med en VPN på iOS

Selv om økt sikkerhet uten tvil er den viktigste fordelen ved å installere en VPN for iPhone på iOS-enheten din, fører det også med seg noen andre goder. Vi skal derfor se på noen fordeler med å koble seg opp med en VPN før du surfer på nettet.

1. Tilgang til geoblokkert innhold

En vanlig årsak til at man velger å benytte seg av en VPN er for å omgå sensur på nettet. Mange tjenester er nemlig ikke tilgjengelige utenfor det landet de er produsert for, noe som betyr at du stenges ute. Benytter du deg derimot av en VPN, vil serveren du forsøker å få tilgang til tro at du befinner deg i det aktuelle landet og dermed ikke blokkere tilgangen din. Et eksempel på dette kan være NRK TV, som ofte krever at man befinner seg i Norge. Kobler du opp en VPN til en server i Norge, vil du kunne nyte norsk TV akkurat som hjemme.

Les også:  ANNONSE: Akustikkpaneler en ny trend innen hjemmedesign

2. Trygg tilgang til offentlige nettverk

Det blir stadig vanligere at man benytter seg av offentlige nettverk når man er ute på reiser. Du kobler deg kanskje til nettverket på toget, bussen eller T-banen på vei til eller fra jobb? Slike nettverk kan i mange tilfeller utgjøre en betydelig sikkerhetsrisiko ved at enheten din eksponeres for andre brukere på nettverket. Har du derimot en aktiv VPN før du kobler deg på et trådløst nettverk, vil det bli langt vanskeligere for hackere å oppdage deg. Her er det greit å huske at en VPN gir ekstra beskyttelse, men det gjør deg ikke immun mot dataangrep.

3. Unngå hastighetsstruping

Visste du at mange offentlige nettverk tildeler deg en bestemt kvote med data? Skulle du være så uheldig å måtte tilbringe mange timer på en flyplass eller lignende, har du kanskje opplevd at nettverket blir tregere etter noen timer? Dette er på grunn av en kvote med data som internettleverandøren har dedikert til hver bruker. Når du har brukt opp denne vil du riktignok ikke bli kastet av nettet, men du vil få en kraftig reduksjon i hastigheten. Benytter du deg derimot av en VPN, vil ikke internettleverandøren kunne overvåke databruken og dermed heller ikke iverksette slike restriksjoner.

Les også:  ANNONSE: Akustikkpaneler en ny trend innen hjemmedesign

4. Beskytt sensitiv data

Selv om de færreste av oss tror vi har sensitive opplysninger på telefonen, er det mye informasjon der som kan misbrukes. Blant annet vil de fleste kunne logge seg inn på nettbank, og ha tilgang til e-postadressen sin og hjemmenettverket på en telefon. Dette bør i seg selv være gode grunner til at man vurderer å beskytte enheten sin gjennom en VPN.

Konklusjon

Det finnes en rekke gode argumenter for hvorfor man bør benytte seg av en VPN, og de fleste seriøse aktører vil i dag la deg prøve tjenesten gjennom en prøveperiode. Du kan dermed tilføre et ekstra lag med sikkerhet til enheten din, uten at du vil måtte forplikte deg til langvarige abonnementer.

I denne artikkelen har vi sett nærmere på hvilke fordeler som er knyttet til bruken av en VPN, og hvordan en virtuell tunnel egentlig fungerer. Ved å beskytte iOS-enheten din med en VPN kan du dermed forhindre at sensitive opplysninger havner på avveie, samt at enheten din holder seg skjult dersom du benytter deg av offentlige nettverk på farta.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.