Byggebransjen: – Monica Mæland vil rasere norsk byggkvalitet

byggearbeid

Kommunaldepartementets sendte nylig ut høring på endringer i byggesaksforskriften. Departementet fremstiller det som «mindre endringer og justeringer i reglene for Sentral godkjenning».

En samlet bransje går sterkt ut mot Kommunaldepartementets høringsforslag til ny forskrift om byggesak (SAK), også kalt byggesaksforskriften.

– Kommunalminister Mæland vil rasere norsk byggkvalitet, sier Liv Kari Skudal Hansteen fra Rådgivende Ingeniørers Forening som får støtte fra både Arkitektbedriftene i Norge, Norske Arkitekters landsforbund, Arkitektenes fagforening og Tekna.

Foreningene mener endringene er dramatiske – spesielt for prosjekteringsfagene, det vil si de som prosjekterer større bygg og anlegg. Foreningene reagerer sterkt på at departementet foreslår at fagskole er tilstrekkelig utdannelse for faglig ledelse i foretakene, for all prosjektering og kontroll i tiltaksklasse 2.

Les også:  Bevilger 118 millioner til Tolletaten: – Bra regjeringen er lydhøre

– Fagskole er en entreprenørutdanning. Det er et alternativ til blant annet videregående skole og er praktisk rettet mot entreprenører og håndverksbedrifter. Det er definitivt ingen utdanning rettet mot prosjektering, som krever betydelig mer utdannelse. Det er som om kabinpersonalet som er utdannet til å jobbe i et fly, etter mange års erfaring skulle bli godkjent til å fly selve flyet, mener Skudal Hansteen.

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

Betydelig usikkerhet
I forslaget fra Monica Mælands departement innføres i tillegg begrepet «samlet kompetanse». Med dette mener departementet at dersom et foretak har noen personer med lang erfaring, og noen med høy utdannelse, kan man «legge sammen» dette og bli godkjent. I sin ytterlighet: hvis du har en person med grunnskole og mye praktisk erfaring, og en nyutdannet sivilingeniør/sivilarkitekt, så blir du godkjent i tiltaksklasse 3 og kan prosjektere flyplasser og sykehus mv.

– En slik endring vil skape betydelig usikkerhet om byggkvaliteten på mange større prosjekteringsoppdrag, mener Skudal Hansteen.

Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

– Vi reagerer også kraftig på at en slik vesentlig endring i SAK sendes på høring når det i disse dager igangsettes et arbeid med flere utvalg som skal se på ordningen med nettopp sentral godkjenning og kvalifikasjonskrav, sier Egil Skavang, adm. direktør i Arkitektbedriftene i Norge.

Foreningene står samlet mot Kommunaldepartementets forslag og mener at de endringene som departementet prøver å få gjennom nå midt i sommerferien, kamuflert som mindre endring, i realiteten er en dramatisk endring som vil rasere norsk byggkvalitet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.