Ber unge sjåfører droppe foreldrenes uvaner

bil ratt speedometer

Nå er det høysesong for øvelseskjøring rundt omkring i landet. – Ferske sjåfører bør i hvert fall ikke kopiere kjørestilen til uoppmerksomme foreldre.

Det sier Therese Hofstad-Nielsen, som er skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. Hun mener øvelseskjøringen er en god anledning til at foreldre reflekterer over egen atferd og uvaner i trafikken.

– Vi må unngå at våre verste uvaner går i arv til yngre generasjoner. Vi vet at altfor mange bruker mobilen under kjøring, og det stjeler oppmerksomhet fra selve bilkjøringen. Tenk over hvordan du selv kjører både teknisk og i trafikken, og la mobilen ligge under kjøring, også når du sitter som ledsager, sier Hofstad-Nielsen.

Les også:  Nå får Sortlandsbrua nytt lys

Fire av ti trafikkuhell skyldes uoppmerksomhet, ifølge Transportøkonomisk institutt.

– Mange skader kunne vært unngått hvis vi konsentrerte oss bedre bak rattet. Du skal ikke se lenge på mobilen eller en skjerm i bilen før du skjener ut av eget kjørefelt eller mister reaksjonstiden du trenger for å håndtere en hendelse. Trafikkbildet endrer seg raskt, og derfor er det viktig å fokusere kun på bilkjøringen, sier skadeforebyggeren.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

Tall fra Finans Norge viser at det i fjor var rekordmange bilskader. Totalt ble det meldt inn over en million sammenstøt med biler, lastebiler, busser og andre kjøretøy.

Det er ledsager som er ansvarlig fører av bilen under øvelseskjøringen. Den viktigste oppgaven er å gi råd og veiledning til eleven underveis.

– Ledsager skal hjelpe eleven med å holde blikket på veien. Det betyr at mobilen må vekk! Og til elever med uoppmerksomme foreldre bak rattet: ikke gjør som mor og far, oppfordrer Hofstad-Nielsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.