Hva skjer med Spionhvalen Hvaldimir akkurat nå?

OneWhale

Hammerfest kommune og Visit Hammerfest har nå offentliggjort planene for å opprette verdens første havreservat for hvaler som tidligere har vært i fangenskap.

Hvaldimir, belugahvalen som mistenkes for å være en russisk spion, står overfor sitt så langt farligste oppdrag: Prøve å overleve i vill naturDen hvite hvalen skapte overskrifter da han ble oppdaget av norske fiskere i april 2019. Hvalen er et meget uvanlig syn, da denne typen hval lever lenger nord i mot Arktis. Enda rarere var seletøyet han hadde på seg og hans hengivenhet for mennesker.

En redningsaksjon frigjorde det store sjøpattedyret fra seletøyet, som bar stempelet “Equipment St. Petersburg” (Utstyr St. Petersburg), og gav mistanke om at han hadde vært en del av en russisk forskningsoperasjon. Belugahvalen, som ble gitt navnet Hvaldimir av det norske ordet for ‘hval’ og den russiske presidenten, Vladimir Putin, har nå oppnådd kjendisstatus langs norskekysten.

Dessverre har berømmelsen gjort at en uregulert turistindustri har vokst opp rundt han. Samtidig er hans tilstedeværelse i nærheten av oppdrettsanlegg ikke ønskelig, fordi han stresser fisken og lager problemer for arbeiderne. Det at Hvaldimir trekkes mot mennesker har også resultert i to alvorlige skader, sist fra en båtpropell, noe som understreker de daglige farene for Hvaldimir.

Les også:  Vil ha NATO-luftkommando i Bodø og Sørreisa

OneWhale er en ideell organisasjon opprettet for å tale Hvaldimirs sak. De jobber nå uavbrutt for å finne et trygt hjem for den unge hvalen, som har berørt hjertene til millioner av mennesker over hele verden. I samarbeid med Hammerfest kommune gjennomfører OneWhale nå en utredning om muligheten for å skape verdens første marine reservat i Norge, for hval som tidligere har vært i fangenskap.

Belugaen trenger et område som er minimum 2 km langt og 1 km bredt for å ha god nok plass til å leve sitt beste beluga-liv. Dette må være et sted hvor vi kan se Hvaldimir på hans premisser, og ikke på menneskers premisser slik det er nå. Og det er akkurat det denne plassen kommer til å være.

Les også:  NRK sender Debatten i Norden

Regina Crosby, grunnleggeren av OneWhale, forklarer:

– På dette punktet kan så og si alle se hvorfor Hvaldimir har behov for beskyttelse. Så spørsmålet nå er: hvor og hvordan kan vi hjelpe ham? Vi har snakket med utallige mennesker, men det var folk i Hammerfest som handlet raskt for å ta ansvar. Dette er virkelig viktig for meg. Da jeg kom til Hammerfest for å filme Hvaldimir for første gang, filmet jeg også folket og samfunnet, som overøste Hvaldimir med kjærlighet. Og nå to år senere, når Hvaldimir virkelig trenger det, er Hammerfest der for ham. Det er ekte kjærlighet.

Katrine Næss, prosjektleder for mulighetsstudien og destinasjonsutvikleren på Visit Hammerfest, reflekterer:

– Jeg var så heldig å få møte Hvaldimir da han bodde i Hammerfest i 2019, og jeg husker hvordan byen omfavnet ham som en ny borger. Den forrige ordføreren i Hammerfest er til og med gudfaren hans! Å få ham «hjem» og gi han og andre arktiske havpattedyr beskyttelse er veldig spennende arbeid, spesielt for den lokale småskala turistnæringen.

Les også:  Vil ha NATO-luftkommando i Bodø og Sørreisa

Ric O’Barry er en verdenskjent ekspert på hvaler og delfiner som tidligere har vært i fangenskap. Han reiste til Norge for å vurdere Hvaldimirs situasjon, og mener at et reservat er den beste løsningen for ham.

– Propellene er den største trusselen for han, bemerker O’Barry.

– Norge kan gjøre dette, og gjøre det med stil, som alt annet Norge gjør.

OneWhale er en ideell organisasjon grunnlagt av filmskaper Regina Crosby, med tilhengere fra hele Norge og verden, og jobber for å finne et trygt hjem for Hvaldimir. Organisasjonens oppgave er å skape verdens første havreservat på minimum 2 x 1 km. Dette gir et trygt habitat ikke bare for Hvaldimir, men også for andre berga hvithvaler som trenger et naturlig miljø etter et liv i akvarium eller fornøyelsespark. OneWhale har gitt midler til prosjektet, og fortsetter å samle inn midler via donasjoner for å gjøre Norwegian Marine Sanctuary til en realitet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.