Bedre strømforsyning til Lofoten, Vesterålen og Harstad

strøm energi

Prosjektet Kvandal-Kanstadbotn er ferdig og ny ledning og transformatorstasjon er i drift. Strømforsyningen inn til Lofoten, Vesterålen og Harstad-området er styrket og den nye 132kV kraftforbindelsen legger til rette for vekst i næringsliv og befolkning.

Konkretisering av klimamålene og teknologiutvikling gjør at forbruket øker mye og raskt, og ny grønn industri er under etablering mange steder. Kvandal-Kanstadbotn legger til rette for økt forbruk opp mot 70 MW. I tillegg vil det kunne legge til rette for ytterligere forbruk på vilkår.

– Dette er en god nyhet for alle i regionen. Kvandal-Kanstadbotn er ferdig bygget og bidrar til at næringsliv og befolkning kan vokse videre framover. Vi er svært glade for at vi har styrket strømforsyningen i regionen, sier Christian Færø, konstituert konserndirektør for Nett i Statnett.

Det er til sammen blitt bygget og strekt 76 km ledning, med 256 nye master. 71 av disse er i komposittmateriale, og de 185 resterende mastene er i stål med et totalt omfang på over 2000 tonn. Her er det veldig store og tunge materialer som er transportert og montert både på vei og i lufta. I tillegg er det revet 215 master og tilhørende fundamenter er blitt fjernet. 

Les også:  Nordland SV vil stoppe klasseskillet for tannhelse

Ledningen mellom Kvandal og Kanstadbotn går nå innom den nye transformatorstasjonen nord for Evenes flyplass på Boltås, og linjene heter Kvandal-Boltås og Boltås-Kanstadbotn. Den nye stasjonen er et felles anlegg med Noranett og kom på drift ved årsskiftet 2021-2022.  Hele prosjektet er planlagt og gjennomført i tett samarbeid med Noranett. Styrking av transmisjonsnettet til Statnett har gitt økt forsyningssikkerhet for Noranett sine forbrukere og spesielt kunder rundt Evenes.

Over Tjeldsundet ble det sommeren 2022 lagt en fiberkabel som nå er klar til å kobles til det nye ledningsanlegget. Fiber i strømledninger brukes i kommunikasjon og styring av anleggene til Statnett. Fiberkapasiteten vil i tillegg bli leid ut til kommersielle aktører og tilbys forbrukere i regionen.

Kvandal-Kanstadbotn har hatt betydning for næringslivet og arbeidsplasser.  I byggeperioden har lokalt og regionalt næringsliv bidratt med leveranser til en verdi opp imot 50 millioner kroner. Statnett tildelte hovedkontrakten i prosjektet til Kraftmontasje for å bygge den nye 132 kV-ledningen. Kraftmontasje har hatt to store underentreprenører, Duci Norge og Hallingsmast.

Les også:  Dette irriterer 6 av 10 nordlendinger seg over på flyturen

Både Statnett og hovedentreprenør har benyttet seg av leveranser fra lokale samarbeidspartnere. Noen eksempler er Prestjord Maskin og Fagerhaug Maskin som har levert tjenester på grunn- og byggearbeider, bygging av fundamenter og tilbakeføring av veier og anleggsplasser. Helitrans har levert alt av helikoptertjenester.

– Det er alltid gledelig når lokalt næringsliv er konkurransedyktige og vinner kontrakter i byggeprosjektene. Jeg vil rette en stor takk til alle leverandørene som har bidratt i prosjektet, sier Færø.

Statnett har jobbet med miljøhensyn og avbøtende tiltak for naturreservatene Myrvatn i Troms og Sommervatnet i Nordland.  Naturreservatene har internasjonal verdi som RAMSAR områder, og er en del av Evenes våtmarkssystem. Her finnes det både spesiell botanikk og fuglefauna. Det ble utviklet en ny fundamenteringsmetode med bruk av stålrør for å få mindre byggegrop og stokkmatter ble lagt i terrenget som har gitt rask revegetering av anleggsområdene.

– Statnett har infrastruktur i hele landet. Det er avgjørende å redusere påvirkningen på naturen når vi bygger kraftledninger og stasjoner.  Det er gledelig at vi etter en sesong ser at gjenveksten i terrenget er god. Her har prosjektet vist at god arealplanlegging og nytenkning har bidratt til å sikre god restaurering, sier Færø.

Les også:  Aldo (20) fra Hadsel valgt ut til talentprogram

Kvandal-Kanstadbotn inngår i Områdeplan Nord. Områdeplanen beskriver en trinnvis utvikling av transmisjonsnettet i nordre Nordland, Troms og Finnmark, fra og med Ofoten og nordover frem mot 2040.

– Selv om vi nå har fått Kvandal-Kanstadbotn i drift kan vi ikke senke skuldrene. Henvendelser om å knytte seg til strømnettet er mange og køene vokser.  Derfor er vi i gang med en konseptvalgutredning for å finne gode konsept for 420 kV-løsning til Lofoten, Vesterålen og Harstadområdet. Vi ser også på hvilke kortsiktige tiltak som kan øke kapasiteten i nettanleggene for å legge til rette for økt forbruk,​ sammen med nettselskapene i regionen, avslutter Færø.

Områdeplanene er et av Statnetts viktige verktøy for å levere på det grønne taktskiftet. Områdeplanene skal hjelpe Statnett og våre samarbeidspartnere med å oppnå mer helhetlige løsninger, tydeligere og mer forutsigbar nettutvikling og mer effektiv prosjektgjennomføring.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.