Barnas Valg 2019: Arbeiderpartiet vant – 76 700 barn stemte

gutt leking

Redd Barnas store demokratiprosjekt er i havn. 76 700 barn fra 5. til 10.klasse deltok og valgresultatet vant med 18,9 % av alle stemmene. Arbeiderpartiet er nest største parti med 18,9 prosent av stemmene.  MDG kommer på andre plass med 14,5 prosent av stemmene, og på tredje plass kommer Venstre med 12,4 prosent av barnas stemmer. 

For andre gang har norske barn «gått til urnene» på ordentlig.  Det vil si:  De har logget seg inn på Redd Barna sine nettsider og stemt.  Lærere over hele landet har brukt videoene om demokratiet, om partier, maktfordeling og valgordning i undervisningen.  Konseptet er utviklet og drevet av Nordic Screens.

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre

Lokale partiprogrammer for barn er skrevet.  Valgomat for barn er på plass i samarbeid med NTB.  Offisiell musikkvideo ligger på Redd Barna sin YouTube-kanal.

Programleder Stian Barsnes-Simonsen ledet direktesendingen med valgresultatene fra Eidsvoldsbygningen fredag 6.september til klasserom over hele Norge.   I det lokale barnas valg på Eidsvold var det Miljøpartiet De Grønne som vant, og den lokale MDG-sjefen fikk et ordførerkjede laget av skolebarn rundt halsen som tegn på at hans parti vant på Eidsvold.

– Det er fantastisk at Arbeiderpartiet er det største partiet i Barnas Valg 2019! Det er gledelig at så mange av de som har stemt, mener at vår politikk er den beste for å skape et rettferdig samfunn der alle har like muligheter, sier Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre.

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene skal piskes på plass

– Nå har Arbeiderpartiet blitt størst både i Barnas Valg og i skolevalget, og det er en stor inspirasjon foran innspurten til valget på mandag, sier Støre.

At så mange som 76.700 barn deltok i Barnas Valg viser hvor viktig barns medvirkning er, og hvor stor interesse barn har for politikk og demokrati, mener Redd Barna. Til sammenligning stemte rundt 60.000 barn da Barnas Valg ble arrangert for første gang i 2017.

Les også:  Ny rapport: 91 selvmordsforsøk ved barnevernsinstitusjoner i 2023

– Vi er overveldet! Barnas Valg 2019 har gått over all forventning, og antallet stemmer er et tydelig signal på at barn også vil si sin mening om hvordan politikken bør styres. Barn fra alle fylker i Norge har stemt, og vi har sett stort engasjement og interesse fra både barn og lærere, sier Redd Barnas generalsekretær Birgitte Lange.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.