50-års jubileum for månelandigen på National Geographic

nasa national geographic

I juli er det 50 år siden Armstrong tok det første steget på månen. Dette markerer National Geographic med en måned fylt med splitter nye dokumentarer dedikert til menneskets fasinasjon for verdensrommet, hver lørdag i hele juli.

Den 20. juli 1969, klarte Neil Armstrong det ingen trodde var mulig: å bli det første mennesket til å sette sin fot på månen. På denne historiske dagen satt mer enn en halv milliard mennesker klistret til TV-skjermene og hørte Armstrong si «That’s one small step for man, one giant leap for mankind». Besetningen på Apollo 11 som bestod av Neil Armstrong, Michael Collins og Buzz Aldrin, forandret verden for alltid.

Det umulige oppdraget – et intimt innblikk
For å markere 50-årsdagen til månelandingen presenterer National Geographic en rekke nye dokumentarer om verdensrommet, hver lørdag i hele juli fra kl. 21.00. Lørdag 6. juli er det premiere på «Apollo: Måneferdene», som med nyrestaurerte bilder og helt nye funn forteller historien om de mange oppdragene, som til slutt muliggjorde månelandingen.

– «Apollo: Måneferdene» avslører hva som skjedde – ikke bare i kontrollrommet, men også i hjemmene til familiene og vennene som fulgte med når deres kjære reiste ut i verdensrommet, forteller executive producer og director Tom Jennings («Challenger-ulykken», «In Their Own Words»).

Les også:  Norsk Folkehjelp: Svært rolig påske for de frivillige i beredskap

– Hele verden stoppet opp et øyeblikk for å glede seg over det grenseløse motet og optimismen som Apollo gjorde mulig, utdyper Jennings.

Med tilgang på mer enn 500 timer filmopptak, 800 timer med lydfiler og 10.000 bilder, gir dokumentaren et eksklusivt og intimt innblikk i NASAs Apollo-program – fra det katastrofale oppdraget til Apollo 1 (hvor tre astronauter døde), til Apollo 11 som fullførte oppdraget som ble regnet som umulig.

Nedenfor kan du se programmene som er valgt ut i anledning 50-årsmarkeringen for månelandingen:

Apollo: Måneferdene
Premiere lørdag 6. juli kl. 21.00

Med digitalisert film- og lydopptak som aldri er hørt tidligere ser vi på Apollo-programmet og USAs mål om å lande på månen før 1970. Romferdene ses ikke bare i et moderne perspektiv, men også gjennom TV-opptak, radiosendinger, hjemmevideoer, NASA-filmer og upubliserte lydklipp fra kontrollrommet. De nye mediekildene gir et unikt innblikk i hvordan Apollo-ferdene ble presentert for allmennheten.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

The Armstrong Tapes
Premiere lørdag 13. juli kl. 21.00

Timelang dokumentar som gir et personlig og nært møte med den første mannen på månen: Neil Armstrong. Selv om hans berømte ord er kjent over hele verden, er mannen bak dem fortsatt et mysterium. Med intervjuer av forfatteren bak biografien, venner og familie samt gamle lydopptak av intervjuer med Armstrong selv, blir vi kjent med en av verdens største og mest misforståtte helter.

Ferden til Saturn: På innsiden av ringene
Premiere lørdag 13. juli kl. 22.00

I 2017 krasjet romfarkosten Cassini i Saturns atmosfære. Siden har forskerne analysert data fra dens 22 siste kretsløp og gjort spennende oppdagelser. Man har antatt at ringene er like gamle som planeten, men bevisene avslører at de er relativt unge og at de forsvinner.

Apollo: Tilbake til månen, episode 1: En umulig oppgave
Premiere lørdag 20. juli kl. 21.00

For første gang kombinerer en dokumentar dramatiseringer, realistiske 3D-bilder og digitaliserte arkivopptak i UHD for å fortelle historien om romprogrammet Apollo. I denne episoden, med den kalde krigen som bakteppe, ser vi på innledningen av programmet, fra katastrofen med Apollo 1 til den vellykkede ferden til Apollo 8.

Les også:  Stor skadeøkning i fjor: Slik stenger du hytta etter påske

Apollo: Tilbake til månen, episode 2: Tidenes romprosjekt
Premiere lørdag 20. juli kl. 22.00

For første gang kombinerer en dokumentar dramatiseringer, realistiske 3D-bilder og digitaliserte arkivopptak i UHD for å fortelle historien om romprogrammet Apollo. I denne episoden avsløres hemmelighetene til Apollo 11, og vi får se de siste delene av prosjektet som opplevde både tragiske øyeblikk og stor suksess.

Rookie Moonshot: Til månen på budsjett
Premiere lørdag 27. juli kl. 21.00

Historien om SpaceIL, et lite selskap som drømmer om å lande den første private romfergen på månen.

Apollo 8: Oppdraget som endret verden
Vises lørdag 27. juli kl. 22.00

Spennende dokumentar om den utrolige historien til Apollo 8 og miljøvernkampanjen som fulgte i etterkant, samt eksklusivt intervju av Apollo 8-astronauten Bill Anders.

Strømmetjenesten National Geographic+ vil også være spekket med dokumentarer og programmer som omhandler verdensrommet. Titler som kan strømmes i juli vil blandt annet være; «Apollo: Måneferdene», «Challenger-ulykken» og «Et år i verdensrommet».

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.