5 myter om strøm

strøm energi

Elektrisk strøm er nødvendig i siviliserte samfunn som Norge. Elektrisk strøm trenger vi til oppvarming, lys. Strøm lager også magnetfelt, som brukes i elektriske motorer, spoler, transformatorer og generatorer.

Vi trenger også strøm til all moderne kommunikasjon. Men det finnes mange myter om strøm og strømsparing. Vi stikke hull på 5 myter om strøm.

Myte nummer 1: Elsykkel er for de late og det koster mye å lade
Sammenlignet med å sykle vanlig sykkel samme distanse, får du selvfølgelig mindre mosjon med elsykkel, men sammenlignet med buss og bil er det god mosjon. Eksperter sier at du får omtrent halvparten av mosjonen ved å bruke elsykkel sammenlignet med vanlig sykkel.

Når det gjelder kostnader for å lade en elsykkel sier man at en moderne elsykkel har et batteri på 400 Wt som varer opptil 100 km. Hvis du tar i litt ekstra og beregner 1 krone inkludert nettleie, avgifter og strøm per kWt betyr det at det koster deg under 10 øre om dagen i strøm for å bruke sykkel til og fra jobb hvis strekningen er en mil. Det er altså en årskostnad på rundt 25 kroner.

Les også:  Betydelige helseplager blant beboere nær vindpark

Myte nummer 2: Det er dyrt å lade iPhonen
Her kan mange puste lettet ut. Det kommer litt an på modellen og strømpriser, men svaret er faktisk 3-6 kroner. Og da snakker vi total årskostnad. Hvis du har en iphone i bare to år så koster det til sammenligning det dobbelte hver dag bare å eie telefonen, så prøv å ta godt vare på den. Det er mange grunner til å bruke mobilen mindre, men strømbruken er altså ikke en av dem.

Les også:  LESERINNLEGG: Nei til flere amerikanske baser i Norge!

Myte nummer 3: Vaskemaskinen sluker strøm
Mange har vokst opp regelen om at «det er viktig å begrense vaskemaskinbruken og at maskinen bør fylles opp». Dette er en god leveregel fordi vaskemidler forurenser mye. Men i forhold til strømbruk, er det faktisk overraskende hvor lite strøm en vaskemaskin bruker. Ifølge en undersøkelse gjort av Statnett var det bare 13% som tippet riktig på hva en klesvask koster. Svaret er faktisk under en krone. Årskostnaden på 4 maskiner i uken ligger på rundt 200 kroner, men hvis du plusser på tørkerommel blir det dyrere. Husk at bruk av tørketrommel stort sett er unødvendig og at klesvasken gjerne kan henges opp ute selv om det er kaldt.

Les også:  Trettebergstuen er ikke faktisk etterforsket av Økokrim

Myte nummer 4: Vi får grønn strøm i Norge
Det er helt riktig at vi produserer mye strøm fra fornybare kilder i Norge, faktisk så mye som 98 %. Men på grunn av eksport selger vi ut mye grønnheten gjennom opprinnelsesgarantier. Ifølge varedeklarasjonen til NVE for 2016 var fornybarandelen bare 14 %. Du må altså kjøpe fra en strømleverandør som Agva Kraft for å få 100% fornybar energi.

Myte nummer 5: Det er vanskelig å finne den beste strømavtalen
Dette var sant tidligere, men med gode strømpriskalkulatorer på internett har dette blitt veldig greit. Forbrukerrådets offisielle prisoversikt er en av dem, og Elskling og Strømvalget er eksempler på private aktører. Her får du enkelt oversikt over strømpriser og strømavtaler gjennom strømpriskalkulatorer.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.