Vil ha flere turister hele året

novasol hytte

Hytteutleie utgjør nå syv prosent av antall gjestedøgn her i landet, og potensialet for videre vekst er betydelig, ifølge Novasol.

Norge har gode forutsetninger for å hevde seg sterkere som helårs turistdestinasjon, mener bransjeeksperter. For å lykkes kreves lokal koordinering og bedre infrastruktur.

– Interessen for Norge som ferieland øker, og turistomsetningen stiger. Fortsatt er det allikevel et stort potensial for vekst, ikke minst hvis vi klarer å utvide sesongene, sier Pia Buen, Country Manager for Novasol.

Selskapet er Europas største utleier av ferieboliger. I Norge består porteføljen av nærmere 1700 hytter, som besøkes av 50000 turister årlig.

Les også:  Seier for frivilligheten: Frivillige får ta transportoppdrag uten løyve

– Turistnæringen utgjør nå 4,2 prosent av BNP. Sammenlignet med våre naboland fikk Norge størst prosentvis vekst i antall utenlandske gjestedøgn i fjor, og døgnforbruket per utenlandsk turist økte til 2240 kroner, ifølge tall fra Innovasjon Norge. Men turistenes jakt på flott natur og unike opplevelser kan løfte oss enda mye høyere, sier Buen.

Hun mener det er viktig at lokalsamfunn og regioner sørger for å etablere et godt, helhetlig vertskap, og legger til rette for at attraksjoner og servicetilbud er tilgjengelige så helårlig som mulig.

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

Sortert på overnattingstype utgjør hytteutleie nå syv prosent av totalt antall gjestedøgn her i landet, ifølge tallene fra Innovasjon Norge. Pia Buen i Novasol mener andelen kan øke ytterligere.

– Trenden i Europa er at denne ferieformen vokser, og vi har potensial til å lede an. Norge har et stort antall hytter, mange av dem brukes relativt lite og beliggenheten gir gjerne gode muligheter for naturbruk og friluftsliv. Slik sett kan hytteturismen bli en vekstmotor for turistnæringen de kommende årene.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

Buen tror at enda flere eiere vil begynne å bruke egen hytte som inntektskilde de kommende årene.

– Utleie kan gi gode ekstrainntekter for den enkelte, samtidig som det kan utvide turistsesongen i tettsteder og lokalsamfunn. Selv om hytteturistene bruker noe mindre penger under oppholdet enn gjennomsnittsturisten, er det viktig å se potensialet i dette. Jo mer som er åpent og tilgjengelig, desto høyere blir gjestenes forbruk.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.