Storkjøp av fond også i februar

bjørn erik

Nordnets fondskunder hamstret aksjefond i februar. – 10 prosent børsoppgang i årets to første måneder er uvanlig sterkt. Nå begynner vi å nærme oss toppnivåene fra i høst, men fondskundene ser ikke ut til å ha ikke høydeskrekk, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Etter en tung høst, har aksjemarkedene fått en rakettstart i 2019. Oslo Børs steg 4,5 prosent i februar og er opp hele 9 prosent så langt i år. Den brede amerikanske aksjeindeksen SP500 steg 3,5 prosent i februar og er opp hele 11,5 % hittil i år. Oslo Børs er ca 8 prosent unna toppnoteringen i fjor høst, mens SP500 har ca 5 prosent igjen til forrige topp.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

Nordnets privatkunder vil være med på oppgangen og nettotegnet fond for 176 millioner kroner i februar. Aksjefond ble kjøpt for 153 millioner, rentefond for 18 millioner og kombinasjonsfond for 5 millioner. Dette er nesten like høye tall som i januar.

Positive nyheter om at USA og Kina kan finne en løsning på handelskrigen har dratt børsene videre oppover i februar. Her hjemme har Oslo Børs nytt godt av stigende oljepris.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

Kjøper aksjefond på stigende kurser
I stigende markeder kjøper kundene mer aksjefond enn de selger, og motsatt, forteller Sættem. Han viser til at Nordnets privatkunder nettosolgte aksjefond både i oktober og desember, hvor aksjemarkedene falt, mens i månedene før og etter markedsuroen nettokjøpte kundene aksjefond.

Spareøkonomen forklarer at det er vanskelig å slå markedet ved å vekte seg opp og ned i aksjer og aksjefond etter markedsutsiktene, slik mange har en tendens til å gjøre, men at det er naturlig at mange lar seg styre av den kortsiktige børsutviklingen.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

– Den viktigste beslutningen for å oppnå en god avkastning på lang sikt er å velge høy aksjeandel i all langsiktig sparing. Og det har Nordnets fondskunder forstått, mener han: Gjennomsnittlig aksjeandel blant de norske kundene er over 75 prosent. Resten er rentefond, avslutter han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.