– Skremmende at folk kjører uten klar sikt

vinter trafikk vei

3 av 10 bilister sier at de kjører før rutene er fri for snø, is og dugg. Kjører du med denne sikten kan det få enorme konsekvenser.

Fra fredag har Meteorologisk institutt sendt ut gult farevarsel for snø i Nordfjord, Møre og Romsdal og Trøndelag. 

– Da er det viktig at bilister tar seg god nok tid til å få snøen vekk fra rutene før de kjører. Bot, fratatt førerkort, anmeldelse og i verste fall tiltale venter deg hvis det går galt. Det sier Roger Ytre Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Mange bilister tar likevel risikoen og kjører viser en undersøkelse YouGov har gjort for Frende Forsikring.

– Det er skremmende at så mange kjører uten klar sikt til enhver tid, sier sjefen for Utrykningspolitiet, Steven Hasseldal.

– Farlig og straffbart
– Vegtrafikkloven er helt klar. Føreren skal ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, sier Roger Ytre Hauge.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

– Det er sikkert mange ulike grunner til at folk ikke skraper rutene godt nok. Men det folk virkelig bør være redd for er ulykkene de risikerer å utsette andre for ved å kjøre på denne måten. Det er både farlig, og straffbart, sier UP-sjefen.

Hvor god sikt må du ha? 
– Hovedregelen er enkel. Så lenge «vindusviskerfeltet» på frontruten, samt sidevinduene foran b-stolpen, altså de fremste sidevinduene, er frie for snø, is og dugg, gis det ingen reaksjon, sier Steven Hasseldal.

Politiet bøtelegger deg med 2600 kroner hvis det er skrapt eller fjernet mindre enn dette.

Neste steg kan bli anmeldelse, hvis sikten fremover og til sidene er sterkt begrenset.

– Da gjør vi en konkret vurdering av hvor grovt dette var, og du kan få et ordinært forelegg på 6000-8000 kroner, sier Hasseldal i UP.

Les også:  Rettssikkerhet: Man får “pretty privilege” i rettssaker

Han presiserer at dette er aktuelt selv om ingen konkret faresituasjon har oppstått – i tilfeller utover forenklet forelegg.

– I tillegg kan du miste lappen i tre måneder eller mer, opplyser han.

Er sikten din bak is og snø på frontruten mindre enn et A4-ark, ryker førerkortet på stedet.

I verste fall blir du tiltalt
Et inndratt førerkort eller en bot som kun svir i lommeboken din er imidlertid en liten pris å betale for å kjøre uten god nok sikt.

– Det du virkelig bør tenke over er at du kan havne i en ulykke og utsette både deg selv og andre for livsfare. Du har aldri så dårlig tid at du ikke kan skrape skikkelig. Det tar bare et par minutter, sier fagsjefen i Frende Forsikring.

Les også:  Sex uten samtykke: AUF Nordland fikk gjennomslag i Arbeiderpartiet

– Hvis manglende sikt har påvirkning i en ulykke, skal det vurderes å reise tiltale for domstolene, bekrefter Hasseldal i UP.

Hva skjer med forsikringen?
– Hvis du ikke skraper rutene skikkelig anses det ofte som grovt uaktsomt. Da vil et forsikringsselskap normalt redusere erstatningen og i verste tilfelle faller den helt bort. Da blir latskapen dyr, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Frost og rim på bilrutene kommer av at vanndampen i luften fryser til iskrystaller. Er det fuktig inneklima i bilen, får du også dugg på innsiden, som igjen fører til is på innsiden av ruten.

– Dårlig tid, forsovelse, trøtte unger, regn og kulde er altså ingen unnskyldning, sier Ytre-Hauge. Snø, is, dugg eller annet som hindrer eller reduserer sikten din og trafikksikkerheten for alle må bort før du kjører.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.