Paven med signal om å støtte de undertrykte

francis

Pave Frans skal helligkåre den drepte erkebiskopen Oscar Romero. Helligkåringen skjer i Vatikanet i Roma kommende søndag. Oscar Romero ble skutt mens han feiret gudstjeneste den 24. mars 1980 El Salvadors hovedstad, San Salvador.

– I en verden der overskriftene preges av journalisten Jamal Khashoggis forsvinging fra Saudi-Arabias ambassade i Tyrkia, og der mange prester risikerer livet og likvideres fordi de står opp for grunnleggende menneskerettigheter, er Pave Frans’ helligkåring av erkebiskop Oscar Romero viktig. Det mener Alexander Golding, fagsjef i Caritas Norge.

Uten frykt for sitt eget liv, hadde Oscar Romero ved gjentatte ganger og med økende kraft kritisert makteliten og militærets maktmisbruk og manglende vilje til å ta fatt på sosiale og økonomiske forskjeller i landet.

Les også:  LESERINNLEGG: Nei til flere amerikanske baser i Norge!

Prester blir likvidert
38 år senere, kan man snakke om drapsbølger på prester både på Filippinene og i Mexico.Golding viser blant annet til drapene på tre prester i Mexico i april og mener det er betimelig å anta at det er en sammenheng mellom disse drapene og at Kirken og flere prester har vært tydeligere i sin kritikk av myndighetene.

– Det er grunn til å mistenke at grupper som støtter myndighetenes linje står bak flere av de likvideringene vi ser i Mexico, men også på Filippinene, forteller Golding.

Les også:  LESERINNLEGG: Besøksbidrag til glede for turister og lokalbefolkning

På Filippinene knyttes angrep på prester i dag til den kritikk kirken kommer med om president Dutertes umenneskelige narkotikapolitikk. Under Dutertes presidentskap er likvidering av narkotikamisbrukere og narkotikalangere blitt en del av politiets ordinære virkemidler.

Langvarig drapsbølge i Mexico
I Mexico snakker man nå om en langvarig drapsbølge på prester. De siste seks årene skal et tyvetalls prester ha blitt regelrett likvidert eller kidnappet for senere å ha blitt dumpet døde i veikanten. Til tross for at Mexico ikke er del av en væpnet konflikt, er landet et av de farligste i verden å være prest i. Lite er gjort for å avsløre grupper og motiver bak prestedrapene i Mexico, men mange setter også disse drapene I sammenheng med at prester i større grad har tatt til order for kritikk av myndighetene.

Les også:  Stortingspresidenten til Frankrike

Golding mener at Pave Frans med helligkåringen av Oscar Romero sender en tydelig oppmuntring til prester og andre som risikerer livet i land som Mexico. Men han fremhever også at det er en oppfordring også til legfolk og prester, i trygge land, til å stå opp mot fremmedfrykt, stigmatisering og radikalisering.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.