Nå er det toppsesong for norske epler

epletre

Nå bugner det av norske epler. I år har norske bønder en svært god eplesesong. Dette skyldes blant annet svært gode vekstvilkår og at nydyrkede felt slår til. I tillegg har den varme høsten også gjort sitt.

– Hvert år feirer vi Den norske Epledagen siste tirsdag i september, og i år faller denne dagen på tirsdag 28. september. En ekstra grunn til feiring i år er at sesongen vil gi oss nærmere en rekordavling, hele 10 000 tonn. Det blir mange norske epler til hver av oss. Det er bra, sier matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Toril Gulbrandsen.

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

– Epler troner nemlig øverst på listen over de norske fruktene og er den største frukten vi har. Saftige, sprø og med både syrlighet og sødme er eplet fantastisk fristende, og en av de fruktene vi spiser aller mest av. Og sesongen for norske epler varer langt utover høsten.

Epler har et høyt innhold av kostfiber som gir god metthetsfølelse, og i tillegg passer det fint som et lite mellommåltid fordi det inneholder få kalorier, og er lett å spise på farten. Eple renser tennene og gir deg frisk pust. Helsegevinstene blir stadig dokumentert og det er ikke rart at det heter «An apple a day keeps the doctor away”. Og ikke minst; eple er den beste snacksen og det perfekte mellommåltidet. Kutter du opp eplene til barna dine, spiser de dobbelt så mye. Epledeler får du kjøpt ved de norske eplene i butikken.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

Epler kan brukes til mer enn snacks og mellommåltider. Epler hører med i karriretter, og passer godt i salater og gryteretter. Eplemos er godt både på brødskiva og sammen med en god ost. Stekte eller bakte epler med nøtter og rosiner er en dessertfavoritt, for ikke å glemme eplepai, eplegrøt, eplemos og eplekake. Eplet er også en selvfølge i fruktsalater.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.