Multiconsult: Store muligheter i flytende solenergi

ocean sun

Investeringene i solkraft er i kraftig vekst, og flytende solenergi er en viktig nisje. Der har Norge særdeles gode forutsetninger.

– Teknologien fra offshore som vi har opparbeidet gjennom mange år, vil være svært viktig for å lykkes på dette markedet. Vi kan for eksempel utnytte overflaten på de mange oppdrettsanleggene langs kysten. Eller vi kan produsere solenergi på dammene til kraftverk. Der er også infrastrukturen til overføring av elektrisitet allerede på plass, sier solenergirådgiver Stanislas Merlet i Multiconsult.

Det er i år det skjer
Samlet var det globalt installert flytende solkraft med en kapasitet på 118 MW ved slutten av 2017. I løpet av året kan dette stige til 643 MW. Det er særlig store anlegg i Kina som løfter kapasiteten.

Les også:  LESERINNLEGG: Kvinner må vente over et år på å operere underlivet etter fødselsskader!

– Til sammenligning var samlet installert kapasitet for solkraft på verdensbasis i fjor på om lag 100 GW. Flytende solkraft er altså bare en nisje, men en viktig nisje, framholder Merlet.

En utfordring med tradisjonell solkraft er at slike anlegg legger beslag på store arealer, områder hvor det gjerne bor mennesker, dyrkes mat eller er viktig skog. Det problemet slipper man med flytende solkraft. Dessuten gjør vannets kjølende effekt at solcellene produserer mer energi.

Utfordringer for flytende solkraft er korrosjon, tidvis vanskelig logistikk og forankring. Det meste av markedet ligger per i dag på kunstige dammer. Offshore kan vannet være dypt, vinden kraftig og bølgene høye. På land gir varierende fyllingsgrad på vannmagasinene utfordringer.

Les også:  Nordisk Bocuse d'Or-suksess med norsk sjømat på menyen

Norske bedrifter på gang
Merlet forteller at det er flere oppstartsbedrifter i Norge som snuser på markedet for flytende solenergi for tiden.

– Det største hinderet for å komme i gang er penger – både finansiering og økonomisk støtte for at driften skal bli forretningsmessig forsvarlig, sier Merlet.

Han legger til at Solenergiklyngen, der Multiconsult er en av kjernepartnerne, arbeider for å støtte bedriftene i tidligfase.

En av disse er Ocean Sun som siden april i fjor har testet et anlegg for produksjon av solkraft på havet utenfor Bergen. Et annet er Moss Maritime som har utviklet en modulbasert flytende modell som tåler bølger.

– I Multiconsult arbeider vi med å gjøre teknologien så god at det blir mulig for bankene å støtte prosjektene forretningsmessig, sier Merlet.

Les også:  Jubler for satsing på fiskerihavner i Nordland

Per i dag finner vi for øvrig det største pilot-hybridkraftverket med flytende solceller og vannkraft i Portugal. Bak demningen til det portugisiske Alto Rabagao-vannkraftverket, er det en slags flåte med til sammen 840 solcellepaneler. De har en installert effekt på til sammen 218 kW og ble koblet på nettet i 2016. Anlegget ble levert av Ciel & Terre.

Det franske selskapet er på jakt etter flere kraftmagasiner å plassere solcelleinstallasjonene sine. De har også anslått at dersom 10 prosent av overflaten i verdens 50 største kraftmagasiner ble dekket med solceller, så ville det gitt 400 GW kraftkapasitet, ifølge PV-Magazine.

Foto: Ocean Sun

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.