Mange glemmer å vaksinere kjæledyret

veterinær

Altfor mange hunde- og katteeiere glemmer eller dropper å vaksinere kjæledyret, ifølge veterinærer. Hvert år dør flere valper og kattunger unødvendig av smittsomme sykdommer.

Å vaksinere kjæledyret er viktig for at ikke dødelige sykdommer skal blusse opp igjen og spre seg.

– Flere sykdommer kan være dødelige for katt og hund. Spesielt valpene og kattungene er forsvarsløse hvis de blir smittet, sier veterinær Inge Vogt Engeland i AniCura. Han er spesialist i hunde- og kattesykdommer.

En farlig sykdom for en uvaksinert valp, er valpesyke.

– Valpesyke er en svært smittsom virussykdom. Hvis hunden blir smittet, vil den få symptomer som høy feber, diaré og oppkast, og noen ganger kramper. De dør som regel av dehydrering, sier Vogt Engeland.

Også sykdommer som smittsom leverbetennelse og parvovirus kan være dødelige for hunder.

– Den vanligste, og mest dødelige sykdommen hos katter er kattepest. Men også katteinfluensa kan få fatale følger dersom ikke sykdommen blir behandlet tidlig nok, sier han.

Vogt Engeland antar at rundt 60 prosent av hundene, og rundt 40 prosent av kattene i Norge vaksineres. Han mener tallet burde vært langt høyere.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

Felles ansvar
Veterinær og fagansvarlig for vaksiner ved Veterinærinstituttet, Kari Lybeck, mener hunde- og katteeiere har et kollektivt ansvar for å vaksinere kjæledyrene sine.

– Ved at flest mulig dyr vaksineres, reduseres risikoen for smitte mellom dyr. Det hindrer sykdommer i å etablere seg, sier hun.

Fordi det finnes mange villkatter i Norge som aldri vaksineres, og også en del eiere som ikke kommer seg til veterinær for å vaksinere sine hunder og katter, er det ekstra viktig at alle som anskaffer et kjæledyr sørger for vaksinasjon.

– Akkurat som hos mennesker kan sykdommer komme tilbake dersom dyrene ikke beskyttes. Når valpen eller kattungen blir vaksinert, får den en injeksjon med et smittestoff, for eksempel et virus, som er ufarliggjort. Kroppen danner så blant annet antistoffer mot sykdommen, og disse antistoffene bidrar til å forhindre at dyret blir sykt om det møter det samme smittestoffet senere, sier hun.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

Antistoffer i morsmelken
Grunnvaksinasjon av hund består av vaksinasjon mot valpesyke, leverbetennelse og parvovirus. I tillegg gis det en årlig vaksine mot kennelhoste. Katter må vaksineres mot katteinfluensa og kattepest. Tidspunktet for når vaksinene skal settes er ikke tilfeldig.

– Vi anbefaler at valper vaksineres første gang når de er åtte uker, deretter når de er 16 uker, og så én gang i året. Katter vaksineres ved 11-12 ukers alder, og så tre til fire uker etter det, sier Inge Vogt Engeland i AniCura.

Mens man tidligere trodde den beste tiden å vaksinere valpen på var mellom åtte og ti uker, vet man i dag at mange valper har antistoffer fra moren helt opp i mot 15 uker.

– Antistoffene gjør at valpens immunforsvar ikke reagerer tilstrekkelig på vaksinen. Dermed produserer den ikke antistoffer mot sykdommen den skal beskyttes mot. Det er derfor ikke nok å vaksinere siste gang ved 12 ukers alder. I fjor døde en valp i østlandsområdet av smittsom leverbetennelse. Valpen var vaksinert ved 12 ukers alder, men ble likevel smittet, sier han.

Les også:  Frykter reisekaos i sommer

I tillegg bør hunder og katter som skal ut å reise få reisevaksiner mot rabies og bakterien leptospirose. De bør få ekstra beskyttelse mot flått og sandfluer som begge kan ha med seg farlige smittestoffer. I tillegg skal de ha en tablett mot innvollsorm.

– De siste årene har det blitt vanlig å benytte en vaksine som gis som nesespray. Den har vist seg å beskytte godt mot influensa og luftveisinfeksjoner hos hund, sier Vogt Engeland.

Når valpen eller kattungen kommer for å få sin første vaksine, settes det opp en plan for videre oppfølging.

– Kjæledyret får også en grundig helsekontroll før vaksinen settes. En årlig helsekontroll gir oss muligheten til å plukke opp eventuelle problemer tidlig. Tidlig behandling av sykdom og skader kan gi en bedre prognose, og kan spare eier for både frustrasjoner og utgifter, sier han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.