LESERINNLEGG: Til barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

leif kristiansen

Kjære Linda Hofstad Helleland. Jeg vet du er statsråd, og overskriften skulle sikkert vært mer korrekt, men det er den nå ikke. For kjære Linda, du er så vidt meg bekjent, barne- og likestillingsminister, det er en lang tittel som burde bety at du tar barna på alvor. Jeg oppfordrer deg til det sterkeste å se på denne saken snarest.

Sønnen vår ble hentet torsdag forrige uke om ettermiddagen. Jeg var ute for å hente posten da tre barnevernarbeidere samt 2 politi betjenter kom fra sitt skjulested bak en bil. De bare valset inn uten noen lovlig grunn. Dette er en sak som startet da vi kom hjem til Norge igjen etter å ha bodd i Canada de siste årene.

Vi kom hjem til Norge som økonomiske flyktninger. Det er en vanskelig økonomisk situasjon i Canada akkurat nå, så vi hadde ikke noe valg. Vi møtte opp på NAV i Ås kommune hvor jeg er født og oppvokst. I møte rommet var det to rådgivere fra NAV samt en fra barnevernet i Ås kommune. NAV hadde sendt en bekymrings melding pga den situasjonen vi hadde kommet i. Deretter ble vi plassert i en hytte i Vestby kommune, 10 kilometer sør for Ås. Dette var samtidig med at det var tog streik, så vi hadde ikke noen form for transport for å gå i møter hos NAV i Ås. Vi måtte gå helt til Ås for å klare det. Barnevernet og NAV i Ås viste ikke noen bekymring at vi måtte gå helt til Ås, og ingen bekymring for at vi bodde i en hytte uten noen form for skolegang for vår sønn, samt ingen sosialsering med andre barn. Etter en måned i en hytte fikk vi vår egen leilighet i Ås og vår sønn begynte på Åsgård skole.

Les også:  Ny undersøkelse: Vannkraftverk lar fisk dø i anleggene

Det tok i lang tid før problemene startet igjen, men denne gangen var det skolen som begynte å trakasere oss med at vår sønn var urolig hele tiden. Vi prøvde å fortelle dem at han trengte oppfølging i norsk gramatikk og andre fag siden han hadde vært i Canada de siste årene. Så ble barnevernet varslet av skolen og alt startet igjen. Neglisjering av skole som ikke prøvde å forstå hva han trengte. Like før jul i fjor ble vi kalt inn til et skolemøte hvor de forlangte at vi skrev under et brev til PP tjenesten i Ås. De sa at hvis vi ikke skrev under ville de varsle barnevernet igjen. Jeg skrev under, men de hadde varslet barnevernet likevel. Barnevernet har vært hjemme hos oss flere ganger, og vi har vært i utallige møter med de i Ås. Da skolen startet igjen i januar tok vi vår sønn ut av skolen, og varslet skole og ansvarlig i kommunen at vi ville hjemmeskole vår sønn. Det var det som gjorde at de fattet vedtaket å ta vår sønn. De mente at vi ikke hadde fått noen formell godkjennelse fra kommunen og de var urolig for at vår sønn ikke fikk den viktige sosialseringen med andre barn.

Les også:  Få på plass skilting for hurtiglading!

Vi har også blitt oppmerksom på at Ås barnevern har blitt tatt for å bryte loven også tidligere, ifølge NRK.

«Fylkesmannen i Oslo og Akershus har aldri påpekt så mange avvik som under tilsynet med barneverntjenesten i Ås kommune.»

https://www.nrk.no/ostlandssendingen/barnevernet-i-as-bryter-loven-1.355643

Man kan stille seg spørsmålet om det ble ryddet opp tilstrekkelig i hvordan barnevernet på Ås håndterer saker, og om de faktisk kan loven? Jeg har også nylig oppdaget følgende retningslinjer fra fylkesmannen med tanke på politibruk:

https://www.fylkesmannen.no/Hordaland/Barn-og-foreldre/Barnevern/Bruk-av-politi-i-barnevernet/

«Bruk av politi er eit svært alvorleg inngrep og skal berre nyttast i naudstilfelle.»

Hva var nødstilfellet her? Og få lagt sønnen vår som har blitt mobbet på skolen ned i bakken med stor fysisk kraft? Sønnen vår skulle jo uansett ikke ha blitt hentet av barnevernet. Han har ikke gjort noe galt, heller ikke har vi. Vi tok han ut av skolen på grunn av kraftig mobbing. Om skolen og barnevernet ikke var tilfreds med dette burde de heller hjulpet oss med mer ressurser til å lage en bedre hjemmeskole. Dette fremfor faktisk å kidnappe vårt barn foran våre øyne med stor fysisk kraft. Ja jeg bruker sterke ord her, men det er faktisk det som har skjedd, dette kan rett og slett betegnes som ulovlig kidnapping av barnevernet på Ås. Uansett kan vi ikke ha det slik i ett demokratisk samfunn. Dette er skammelig for Norge som ellers har så mye fantastisk å by på.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Jeg og min kone har også varslet den Kanadiske ambassade. Disse skal nå se nærmere på saken. Flere politikere har også uttalt seg om at de mener det barnevernet her har gjort rett og slett er ulovlig, se eksempelvis omtale i Bodøposten.no:

http://bodøposten.no/frp-politiker-om-barnevern-skandalen-i-as-det-er-helt-ulovlig/

Se også nylig omtale i Samfunnsmagasinet:

Sfm.no mener: En skremmende behandling av et barn

Vi har ikke noe å skjule, og barnevernet og staten kan ikke bare gjemme seg bak at de har taushetsplikt. Du er vel kanskje selv mor og kan vel selv tenke deg hvordan vi opplever denne situasjonen. Vi oppfordrer deg på det sterkeste til å ta tak i denne saken straks.

Dette har vært og er fortsatt enorm belastning for meg og kona, og vi tørr nesten ikke tenke på hvilket sjokk dette har vært for vår sønn.

Vi ser frem til ditt svar om hva du vil foreta deg i denne saken. Det som er gjort mot vår sønn er helt forferdelig og vi krever at det her straks ryddes opp i saken. Jeg og min kone vil ha vår sønn tilbake nå, noe vi også vet at vår sønn ønsker! Vi ber også om at saken granskes.

Igjen vil jeg oppfordre deg til å handle så raskt som overhodet mulig.

Med vennlig hilsen

Leif Kristiansen

Far til den 12 årige gutten som ble mishandlet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.