LESERINNLEGG: Folk har rett til pålitelig informasjon

bt.no

Ytringsfriheten er viktig, det er det ingen tvil om. Lederen for de såkalte “Klimarealistene”, Morten Jødal, hevder i Bodøposten 25. november at han og hans meningsfeller sensureres. Men de har også fått mye plass i media.

Av Rasmus Benestad, Klimaforsker og leder for Tekna Klima.

Jødal misliker at deres utspill blir møtt med motforestillinger fra folk som han betegner “klimadommere”. Han ønsker med andre ord at Tore Furevik, Bjørn Samset eller jeg ikke skal gi vår vurdering av deres uttalelser. Jeg tolker det som at han og hans meningsfeller skal få ytre seg fritt, mens vi som er fageksperter bør knebles.

Det er heller ikke første gang at nettverket som Jødal representerer forsøker å stoppe kritiske innvendinger mot sine utspill. Medlemmer fra nettverket hans har to ganger skrevet brev til min direktør for å stoppe mine kritiske leserbrev. Ironisk nok, har Jødals nettverk også fått støtte fra Fritt Ord.   

Les også:  LESERINNLEGG: Ordføreropprør mot regjeringens elbiltvang

En annen ting er at Jødal og hans meningsfeller gang på gang gjentar det samme budskapet til tross for at påstandene er blitt avkreftet. De kommer ikke med noe ny informasjon. Min erfaring er at de verken hører eller respekterer fagekspertene som faktisk jobber med klimaproblemet. Ofte misforstår de helt elementære sider av vitenskapen.

Enkelte av mine kolleger har sagt til meg at de ikke ønsker å uttale seg offentlig om klima, fordi de ikke ønsker å bli sjikanert på “Klimarealistenes” nettside. Man trenger ikke å lese mye der, før man skjønner at de både er useriøse og har mistet grepet om virkeligheten. 

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

Jødal og hans meningsfeller glemmer også et annet hensyn: Folks har rett på troverdig og etterrettelig informasjon. Fageksperter bør ha en stemme. Vår jobb som fageksperter er å verne liv og verdier. Vi er de profesjonelle, mens Jødal og hans gjeng er amatører.  

Ingen av dem kan dokumentere at de har kompetanse når det gjelder klimaspørsmålet. Faktisk har jeg dokumentert at noen av dem er inkompetente når det gjelder klimavitenskapen. Jødal og “Klimarealistene” skaper forvirring, og får hjelp av Carl I Hagen. 

Les også:  Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

Istedenfor å sutre over at mediene faktisk gjør jobben sin med å sile ut uetterrettelig informasjon, burde Jødal tenke litt på at Aftenposten, VG, Dagsavisen, Bergens Tidene og NRK har skjønt at utspillene deres er useriøse. 

Innlegget til Jødal gir meg også noen frysninger. Det er litt skummelt at en gjeng eldre menn bruker gjøkens gamle triks, og forsøker å erstatte sann vitenskap med alternativ fakta.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.