Husqvarna lanserer Rewilding Mode, en funksjon som skal bringe naturen tilbake til hagen

handeland

Husqvarna, verdenslederen innen robotgressklipping, lanserer nå en ny funksjon utviklet for å bidra til å gjenskape biologisk mangfold i private hager. Rewilding Mode sørger for at 10 prosent av hagen forblir uklippet, noe som gir plass til et frittvoksende område for å ivareta bier, sommerfugler og andre pollinerende insekter.

Bøndene er godt kjent med dette og har lenge satt av fem prosent av jordene sine som bidrag til å fremme biologisk mangfold. Frem til i dag har det ikke eksistert en slik standard for private hager, til tross for deres store potensial til å utgjøre en forskjell. Hvis hver europeisk hageeier satt av 10 prosent av hagen sin, ville dette arealet tilsvare over 250 000 hektar, eller fire ganger størrelsen på Europas største naturreservat, Doñana National Park.

Med Rewilding Mode, håper Husqvarna å sette en ny standard for private hager, hvor uberørte soner blir en naturlig del av plenen. Dette innebærer til en viss grad å utfordre dagens hageidealer, der perfekt og velstelt gress må kombineres med frittvoksende områder. Private hager utgjør en viktig habitat for pollinatorer og utgjør et sted mellom 20-30 prosent av urbane områder i  Europa.

Les også:  Advarer mot gamle røykvarslere

– Med Rewilding Mode ønsker vi å bidra til å endre oppfatningen av hvordan en perfekt plen skal se ut. Det å avsette 10 prosent av hagen er en god start, da vi må gjøre plass til bier og andre insekter. Øvrig del av plenen kan fortsatt holdes kort for lek og sosialisering, men selv en tilsynelatende liten innsats som 10 prosent av private hager kan bidra til å gjøre en stor forskjell for å bevare det biologiske mangfoldet, sier Jonas Willaredt, Vice President of Sustainability Affairs hos Husqvarna.

Den nye funksjonen gjør det enkelt for hageeiere, siden den automatisk setter av 10 prosent til en «Rewilding-zone». Ved hjelp av satellitter som måler størrelsen på hagen, beregner den via appen et areal som tilsvarer prosentandelen. Man kan selv velge sone, og man kan også gjøre sonen større om man ønsker.

Les også:  Advarer mot gamle røykvarslere

– Dette er ikke den mest avanserte og tekniske funksjonen, men kanskje blant en av de viktigste. Mange av oss som jobber med produktinnovasjon brenner for biologisk mangfold, og mener at teknologi har en viktig rolle i denne sammenhengen. Vi håper at resten av bransjen innen robotgressklipping vil følge etter, og introduserer Rewilding Mode i sine produkter også, sier Patrik Jägenstedt, Innovations Director at Husqvarna.

10 tips til hvordan man kan bidra til biologisk mangfold:
1. Sett av en del av plenen til biologisk mangfold
2. Erstatt plenen din med en blomstereng med hjelp av frø fra villblomster
3. Velg planter som egner seg for biologisk mangfold
4. Så villblomster for å komme raskt i gang
5. Plant blomsterløk for vår og høst, og prøv å plante løk som blomstrer etter hverandre, med nye blomster som dukker opp når de gamle falmer
6. Lek og vær kreativ med flere ulike typer av gress for å endre størrelse, form og forskjellige høyder rundt trær og blomsterbed
7. Husk å plante noen parasittiske planter (eksempelvis Rhinanthus minor)som er semi-parasittisk på gressarter, noe som betyr at røttene fester seg til gressrøtter og trekker næringsstoffer fra dem. Det bidrar til å svekke gressdominansen slik at andre arter kan etablere seg
8. Ikke bruk kjemiske sprøytemidler og gjødsel da det kan være skadelig for det biologiske mangfoldet. Benytt i stedet jord som er levende, slik at du ikke trenger å gjødsle ditt avsatte område for biologisk mangfold. Hvis gjødsling må til, bør man vurdere å bruke hjemmelaget kompost fremfor kunstige kjemiske produkter.
9. Invitér dyrelivet inn i hagen ved å legge til rette for forskjellige habitater. Ved å oppmuntre rovdyr, vil disse holde uvelkomne besøkende som bladlus og snegler unna ved å spise dem
10. Samle regnvann for å redusere presset på hovedforsyningen, og for å redusere kostnadene for vannregningen siden vedlikehold av en plen krever mye vann.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.