Gjør bobilen vårklar!

biltema

Stadig flere skaffer seg hytte på hjul. Dette bør du sjekke før sesongens første tur med bobilen eller campingvogna.

Rekordmange nordmenn kjøpte bobil i 2017. I løpet av fjoråret ble det registert hele 3 630 nye bobiler, en økning på 19 prosent fra året før, viser tall fra Opplysningskontoret for veitrafikken (OFV).

– Mange har solgt hytta eller båten, og brukt pengene på bobil eller campingvogn. Det har oppdaget at camping er en sosial og trygg ferieform. Du reiser og kommer veldig lett i kontakt med andre bobileiere, sier fagsjef Jørgen Snoen i Norsk Bobil og Caravan Club.

Biltema merker den økende interessen gjennom en flom av spørsmål fra ferske bobileiere.

– Som fersk ”caravanist” er det lett å glemme at vogna trenger en overhaling før sesongen begynner for alvor. Husk at campingvogna og bobilen skal ha annen behandling enn bilen, sier bobilekspert Erik Nyhus i Biltema.

Mange velger å levere bobilen inn til en årlig service hos forhandleren. Samtidig er det mye man kan gjøre selv for å få doningen vårklar.

Sjekk gasslangen
De fleste caravaner har propangassanlegg. Det svært viktig å unngå gasslekkasje, som kan føre til brann eller eksplosjon i vogna.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

– Gummislangen fra gassflasken må trykktestes og sjekkes for utvendige sprekker. Sjekk datoen på slangen. Den bør skiftes minst hvert tredje år, sier Nyhus.

Dersom bobilen er på service, pass på at de lekkasjetester propananlegget. Har du ikke lekkasjeindikator i vogna, så få det ettermontert.

Andre viktige sikkerhetsforanstaltninger er å teste bremser og sjekke lys og dekk.

– Kontroller mønsterdybden, se etter skjevslitasje og undersøk om dekkene er blitt porøse av å stå i sola. Dekk bør ikke være over seks år gamle før de byttes. I tilfelle punktering, er det lurt å ha jekk og reservehjul i vogna, sier Jørgen Snoen.

Viktig å vaske
En annen viktig, men kanskje litt kjedeligere del av vårklargjøringen, er inn- og utvendig rengjøring av bobilen.

– Når du rengjør innvendig bør du se etter fukt og lekkasjer. Slikt fører til sopp- og råteangrep, som kan gjøre det utrivelig og helsefarlig å oppholde seg i vogna. Det kan også bli kostbart å utbedre, sier Snoen.

Både toalettank, avløpstank og vanntank bør renses innvendig.

– Du skal helst ikke bruke børste, i alle fall ikke i drikkevannstanken. Da kan det bli rifter i plasten hvor det lett setter seg urenheter. Bruk heller rengjøringsmidler som du tømmer i og lar stå og virke en stund. Skyll med rent vann etterpå, sier Snoen.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

Utvendig rengjøring er også viktig, og her bør du bruke sjampo og polish som er beregnet på bobil og campingvogn, ikke løsemidler som for eksempel whitesprit.

– Bruk gjerne bilpolish på vinduene innvendig og utvendig. Det er nemlig akrylplast i vinduene, som gjør at de kan bli oppskrapet etter hvert, sier Snoen.

Bruk hageslangen
Vær varsom med å bruke høytrykksspyler på vogna. Trykket kan føre til at vann presses inn bak listene i blant annet dører, vinduer og ventiler. Bruk heller hageslangen, og en vaskebørste med langt skaft og myk børste.

– Det er lurt å bruke silikonstift på gummipakninger på vinduer og dører. Da forhindrer du at de setter seg fast. Spander også litt låseolje i låsesylinderen, så ikke låsene gror fast eller fryser igjen, sier Snoen.

Forsikre deg om at bobilen har nok motorolje og kjølevæske, og at bilbatteriet er ladet. Bilens instruksjonsbok har informasjon om hvordan du gjør dette.

Les også:  Smarte råd til katteeiere i ferien

– Ta alltid en prøvetur for å sjekke at bremser, lys og alt annet fungerer som det skal, sier Erik Nyhus.

Skaff deg støttebein for å stabilisere bobilen eller campingvogna når du camper. Kjekt å ha er også et par ekstra vanndunker, så du kan gå og hente vann til vogna.

– Til slutt må du huske å fylle bilen med det du trenger for å trives på tur. Det kan være grill, fortelt campingmøbler og annet utstyr, i tillegg til godt humør, sier Erik Nyhus i Biltema.

Sjekkliste før campingsesongen:

Kontroller nivået på olje, kjølevæske og spylevæske.
Sjekk at dekkene er i god stand og sørg for riktig lufttrykk.
Sjekk alle lysene.
Lad opp alle batterier.
Bruk låsolje i låser og silikonstift på gummilister i luker og dører.
Rengjør vogna inn- og utvendig.
Rengjør vann- og avfallstanker. Smør pakningen på wc-kassetten.
Sjekk at vannsystemet fungerer og at det ikke er lekkasje.
Forsikre deg om at det ikke er lekkasje i gassanlegget.
Test kjøleskapet på både strøm og gass.
Test varmesystemet og alt øvrig teknisk utstyr i vogna/bobilen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.