Forbruksgjelden økte med 9,5 mrd. i fjor

kredittkort

Til tross for en reduksjon på 1,0 mrd. i desember økte forbruksgjelden med 9,5 mrd. i fjor. I 2023 økte nedbetalingslån med 6,7 mrd. og kredittkortgjelden med 2,8 mrd.

1. januar var den totale forbruksgjelden i Norge på 160,4 mrd. som er en reduksjon på 1,0 mrd. (0,6%) sist måned. I samme periode falt bruk av kredittkort med 1,3 mrd. (1,8%). Kredittkortgjeld som ikke er forfalt til betaling (ikke rentebærende) ble redusert med 1,4 mrd. (4,7%) og utgjør 28,5 mrd. Den rentebærende kredittkortgjelden er uforandret og utgjør 42,2 mrd. Nedbetalingslån økte med 0,4 mrd. (0,5%) til 88,7 mrd.

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene flås og bompengene sløses!

– Det er positivt å se at julehandelen ikke medførte en ytterligere økning i forbruksgjelden, og at den rentebærende kredittkortgjelden er uforandret siden forrige måned. Høyere priser og rentekostnader har nok bidratt til en noe mer forsiktig bruk av kredittkort, sier daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon Svein Ove Karstensen. 

Nedbetalingslån og kredittkortgjeld som ikke blir betalt ved forfall, utgjør den rentebærende forbruksgjelden. Den samlede rentebærende gjelden økte med 0,4 mrd. (0,3%) til 130,9 mrd. pga. økningen i forbrukslån.

Les også:  22. februar er andelslandbrukets dag!

Betalingskort utgjør 0,9 mrd. og falt med 10% fra forrige måned.

I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 9,5 mrd. (6,3%). Nedbetalingslån har økt med 6,7 mrd. (8,2%) og kredittkortgjeld har økt med 2,8 mrd. (4,1%). Betalingskort er uforandret sammenlignet med samme periode i fjor. 

Den rentebærende kredittkortgjelden er redusert med 2,5 mrd. (-5,6%), samtidig som den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 5,2 mrd. (22,3%). Samlet rentebærende forbruksgjeld har økt med 4,2 mrd. (3,3%) siste tolv måneder. 

Les også:  Spar penger: Dette kan du gjøre med middagsrestene

– Nedbetalingslån er den viktigste årsaken til den markante veksten i forbruksgjelden i 2023. Til tross for økningen i kredittkortgjelden er det positivt å se at den rentebærende kredittkortgjelden har blitt redusert, siden denne har høyest rente, sier Karstensen. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.