Den internasjonale Holocaustdagen: Støre skal holde tale

swastika

Hvert år markeres Den internasjonale Holocaustdagen en rekke steder både i Norge og ellers i verden til minne om ofrene for nazistenes utryddelsespolitikk.

Markeringen er lagt til 27. januar, dagen da sovjetrussiske soldater frigjorde konsentrasjons- og tilintetgjøringsleirene Auschwitz-Birkenau i 1945.

80 år siden deportasjonene av jødene
Den nasjonale markeringen i Norge vil bære preg av at det er 80 år siden deportasjonene av jøder til nazistenes utryddelsesleirer. Totalt ble 773 jøder deportert fra Norge i 1942 og 1943. Bare 35 av dem overlevde.

Les også:  Få på plass skilting for hurtiglading!

Statsminister Jonas Gahr Støre er årets hovedtaler. Rabbiner Joav Melchior taler på vegne av de mosaiske trossamfunn i Norge og ordfører Marianne Borgen vil komme med en hilsen.

Norske jødiske ungdommer vil lese tekster om jøder som ble deportert, og det vil også bli appeller for andre offergrupper:

De politiske fangene: Sven Egil Omdal

Romene: Latina Amanda Johnsen

Kantor Amichai Davidovich fra Det Mosaiske Trossamfund avslutter seremonien med bønnen El Maley Rakhamin.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Minnemarkeringen blir ledet av direktør Guri Hjeltnes ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret).

Rett etter markeringen til kaia er alle invitert til Artilleriloftet på Akershus festning til varm suppe, og et enkelt program med musikeren Knut Reiersrud og forsker Terje Emberland.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.