Bruktbilkjøp: Kunstig lav kilometerstand på bruktbilen er et varsel

fartsgrense

Norske bilkjøpere svindles hvert år for flere milliarder av kroner som følge av kilometer-juks. Faren for at bruktbiler importert fra utlandet er jukset med er ekstra stor.

– Det er viktig å være på vakt og sjekke om kilometerstanden på bilen virker kunstig lav, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Kilometerjuks er et omfattende problem og en enkel måte å få mer for bilen enn den er verdt. Det er dessverre gode penger å tjene på å skru tilbake kilometertelleren. For bilkjøperne gjelder det å passe på og særlig med bruktimporterte biler. En EU-rapport viser at på hele en av tre tyske bruktbiler er det jukset med kilometerstanden.

Les også:  Advarer: Norske feriebiler tiltrekker seg innbruddstyver

– Det ene er at man ikke får det man betaler for. I tillegg får man fort uforutsette verkstedutgifter. Eksempelvis kan man tro det er lenge til registerreima skal skiftes fordi kilometerstanden er for lav. Det kan medføre store motorskader, sier Ryste.

Norske forbrukere svindles for flere milliarder kroner hvert eneste år som følge av kilometer-juks. I 2013 beregnet NAF at det årlig jukses med kilometerstand på biler i Norge for mellom 2 og 5,3 milliarder kroner.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

– Siden den gang har vi fått et register der kilometerstand rapporteres inn fra EU-kontrollene. Så noe har blitt bedre uten at vi har fått bukt med problemet, sier kommunikasjonssjefen. – Fortsatt er dette et omfattende problem som forbrukerne taper store summer på hvert år, fortsetter hun.

EU-kontrollene gjør at kilometerstanden registreres for biler som er fire år og eldre. NAF mener at dette bare er en start som må lede til et nasjonalt kjøretøyregister der alle som er i kontakt med bilen så som på servicer, verkstedbesøk, forsikringsselskapene, bilberging og lignende, skal være pålagt å rapportere kilometer-stand til.

Les også:  Rettssikkerhet: Man får “pretty privilege” i rettssaker

– Samme hvor godt kjøretøyregister vi får i Norge, så vil det ikke ta bort problemet for bruktbiler importert fra andre land, mener Ryste. – Det er dessverre for mye penger å tjene på å jukse med kilometerstanden, avslutter hun.

Det er ikke enkelt å oppdage juksing med kilometerstanden, men det er noen sjekkpunkter som er lure for å avsløre om kilometerstanden er skrudd tilbake:

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.