Brannvernforeningens tips til en brannsikker sommer

norsk brannvernforening

Norsk Brannvernforening anbefaler å alltid ta med en reiserøykvarsler på tur. Reiserøykvarsler fås kjøpt på ulike sikkerhetsbutikker på nett og hos velassorterte elbutikker og vil gi en ekstra trygghet om dette mangler der du skal bo. Plasser den høyt i rommet, f.eks. på en hylle.

– Uansett om du ferierer i Norge eller skal reise til utlandet er det viktig å tenke på brannsikkerheten. I mange land er det mindre krav til blant annet bygningsmaterialer, interiør, brannalarmanlegg, rømningsveier og opplæring av ansatte, og sikkerhetskulturen kan være enn annen enn vi er vant til, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Her er Norsk Brannvernforening sine råd for en brannsikker sommer for ferie i Norge og i utlandet:

Trygg og sikker grilling
Grillen går på høygir i sommermånedene, enten man sverger til gass, kull eller elektrisk grill. Bruker du gassgrill, er det viktig å passe på at slanger og koblinger holder tett. Gasslangen bør byttes hvert andre eller tredje år. Plasser gassbeholderen med litt avstand til selve grillen, slik at fett ikke kan dryppe ned på den.

Når det gjelder kullgrill, må man passe på at den plasseres stødig og med god avstand til brennbart materiale. Vent noen dager før du kaster aske fra grillen i søppelet. 

Les også:  Her er reglene for droneflyging på 17. mai

Dropp engangsgrillen
Vi mener engangsgrillen har utspilt sin rolle og anbefaler å droppe den. Prioriter å grille på tilrettelagte plasser med en grill som kan gjenbrukes, som både gir bedre mat, men ikke minst er tryggere i bruk og ikke forsøpler naturen.

Ikke gå fra komfyren
Nær halvparten av brannutrykningene skyldes branner og branntilløp som starter på komfyren. Årsakene er ofte svært åpenbare, enten det er glemte gryter, overopphetet matolje eller svartsvidd pizza i ovnen. Løsningen er å holde seg våken, til stede og edru mens man kokkelerer. Stå ved komfyren så lenge platene står på fullt, og sett på tidsuret på mobiltelefonen så snart du demper varmen og venter på at maten skal bli klar.

En komfyrvakt er en god investering selv om du er ikke er av den glemsomme typen. Komfyrvakten varsler og bryter strømmen til komfyren hvis varmen blir for sterk.

Les også:  Bodø Bilutleie feirer 50 år: – Nærmest vokst opp i selskapet

Lad trygt
Mye av det vi omgir oss med av elektriske innretninger går på batteri, og må lades i tide og utide. Tilfeller av ladebranner og batterieksplosjoner viser at det er verdt å være på vakt, selv om det ikke skjer veldig ofte.

Batterier som er utsatt for skade eller fukt har vist seg å være ekstra utsatt. Sørg for at lading skjer på steder uten mye brennbart rundt, i et rom der det finnes røykvarsler. Unngå lading mens du sover. Pass på at ladere og transformatorer ikke tildekkes av klær, dyner og annet som hindrer god lufttilførsel.

Tenk på overspenningsvern før lynet kommer
Vi bruker vesentlig mindre strøm om sommeren enn om vinteren, men like fullt oppstår det el-branner som følge av slitasje, skader eller feil på komponenter. Feilmontering er også et problem. Hold øye med sikringsskap, ledninger, kontakter og brytere. Oppdager du uvanlig varmgang, svimerker eller unormal svilukt, kontakt en godkjent installatør for en sjekk av el-anlegget. Vær ekstra obs etter tordenvær.

Etter lynnedslag kan overspenninger i strømnettet føre til skader man kanskje ikke merker med en gang. Vi anbefaler alle boligeiere å anskaffe overspenningsvern. Dette er teknisk utstyr som kan lede overspenninger til jord før de kommer inn i boligens el-anlegg og gjør skade.

Les også:  Norges mest populære bryllupskirke ligger på Gran Canaria

Unngå brannskader
Sommeren er høysesong for brannskader etter nærkontakt med bål, grill og andre varmekilder. Vær forsiktig med brennbar væske i kombinasjon med åpen flamme. Hold barn og fulle folk i trygg avstand fra ilden. Hvis ulykken er ute, vil rask og riktig førstehjelp forebygge alvorlige senskader. Kjøl ned brannskaden med 20 graders vann i 20 minutter. Ring 113 ved mistanke om alvorlig skade.

Her har vi samlet noen råd om brannsikkerhet på reisen:

  • Ta alltid med reiserøykvarsler. Plasser den høyt i rommet, f.eks. på en hylle. Reiserøykvarsler fås kjøpt på ulike sikkerhetsbutikker på nett og hos velassorterte elbutikker.
  • Les rømningsplanen og branninstruksen.
  • Oppsøk og gjør deg kjent med rømningsveiene.
  • Gjør deg kjent med hvor det finnes slokkeutstyr.
  • Reiser dere med barn, gjør en avtale om hvordan dere skal opptre ved brann.
  • Varsle resepsjonen hvis du finner blokkerte rømningsveier.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.