Årets nyttårsforsett bør handle om å starte – ikke om å slutte

fyrverkeri

Mer enn halvparten av alle nordmenn har et nyttårsforsett for 2018 som går ut på slutte med noe. Dette viser en ny europeisk studie fra Canon, gjennomført av selskapet OnePoll. Eksperter derimot, mener at nyttårsforsetter av positiv karakter, som for eksempel det å starte med noe eller prøve noe nytt vil bidra til et lykkeligere kommende år.

Mer enn halvparten av alle nordmenn som har svart på undersøkelsen sier seg enige i at nyttårsforsettene deres handler mer om å slutte å gjøre ting enn å starte med noe nytt. Ifølge ekspertene bør man sette seg et nyttårsforsett som nettopp går ut på gjøre noe nytt i det kommende året.

– Opplevelser er blant det mest verdifulle vi har som mennesker, og å fange våre opplevelser på bilder er en måte å gjenoppleve dem på. Med denne studien ønsker vi å få mennesker til å reflektere, og kanskje avgi et nyttårsforsett som handler om å reise mer eller prøve noe nytt, i stedet for å for eksempel gå ned i vekt, sier Trond Gjertsen, Kommunikasjonsansvarlig for Canon Norge AS.

Les også:  Historisk energiutbygging i Bodø og Nord-Norge

Vi blir lykkeligere av minner
25 prosent av alle nordmenn erkjenner at deres aller fineste minner ble til takket være et nyttårsløfte. Skal man tro forskeren Simone Schnall, bør årets nyttårsforsett settes med målet om å skape flere minner i året som kommer:

– Forskning viser at mennesker på lang sikt blir mer lykkelig av minneverdige hendelser som konserter, reiser eller ferier heller enn av materielle ting. Å minnes de spesielle stundene hjelper deg å gjenskape en positiv følelse og forlenger den positive effekten, sier Simone Schnall, forsker innenfor psykologi og adferd ved Universitetet i Cambridge.

Les også:  Stor skadeøkning i fjor: Slik stenger du hytta etter påske

Forskjeller i landsdeler
Studien har også sett på de regionale forskjellene innad i Norge. Det er flere som har et nyttårsforsett om å gå ned i vekt på Østlandet enn ellers i Norge, mens på Sørlandet ønsker flere å reise til et nytt land i 2018. På Vestlandet er fokus for nyttårsforsettene å spise mindre usunt, et nyttårsforsett de deler med trønderne. I Nord-Norge ønsker man å bruke mindre penger på unødvendige ting i 2018.

I Norden er de vanligste nyttårsforsettene å slutte å gjøre noe. Helst vil man gå ned i vekt og spise mindre usunn mat. Men på topp-fem listen finnes det også løfter om å starte med ting. Samtlige i Norden har «være mer ute i naturen» på sin topp fem liste over vanligste nyttårsforsetter. Nordmenn vil gjerne legge seg tidligere på kvelden, danskene ønsker å ta opp kontakten med gamle venner, mens finnene vil bruke mindre penger i 2018.

Les også:  Norsk Folkehjelp: Svært rolig påske for de frivillige i beredskap

Om man enda ikke har bestemt seg for sitt eget nyttårsforsett har forsker Simone Scnall fem gode tips til løfter for det nye året:

Opplev noe nytt
Tørr å gå ut av din komfortsone
Lær deg noe nytt
Vær mer i naturen
Bruk mer tid med noen du er glad i

Få mer informasjon om Canon og Canons produkter her: www.canon.no.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.