Antibiotika til kjæledyr – Riktig bruk, bare når det trengs

jul

Bruk av antibiotika fører til utvikling av motstandsdyktige bakterier. Dette gjelder også for kjæledyr som hunder og katter.

– All bruk av antibiotika kan føre til motstandsdyktige bakterier. Antibiotika dreper sensitive bakterier, også de snille som kroppen trenger, og da får de resistente bakteriene gode muligheter til å formere seg og spres. Det er derfor viktig å bruke antibiotika riktig og kun når det trengs, sier seniorforsker Anne Margrete Urdahl ved Veterinærinstituttet.

Les også:  LESERINNLEGG: Nei til flere amerikanske baser i Norge!

Å ha et bevisst forhold til bruk av antibiotika, også når det gjelder kjæledyr, er viktig. Veterinæren din vil vurdere når det er riktig å bruke antibiotika. 

Antibiotika-uka setter fokus på riktig bruk 
18. – 24. november er den internasjonale antibiotika-uken. Målet i Norge er i år å øke bevisstheten om hvordan bruk av antibiotika fører til at bakterier utvikler resistens.

Les også:  Stortingspresidenten til Frankrike

Antibiotika skal kun skal benyttes når det er behov for det, og sykdomsforbygging er et viktig tiltak for å få ned antibiotikaforbruket. 

I 2018 var forbruket av veterinære antibakterielle midler til kjæledyr 347 kg. Dette er en nedgang på 34 % sammenlignet med 2013. Selv om Norge er blant de landene i EU/EØS-området med lavest antibiotikaforbruk til dyr, er det viktig og nødvendig å fortsette denne innsatsen for å lykkes med riktig bruk av antibiotika.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.