ANNONSE: 6 viktige undersjøiske innovasjoner

6 viktige undersjøiske innovasjoner

Har du noen gang lurt på hvilke fantastiske oppfinnelser som ligger på havbunnen? Ikke? Det burde du – noen av de oppfinnelsene har ført til store fremskritt på andre områder, for eksempel innen medisin eller forbrukerteknologi. 

Det er enorme ressurser i olje- og gassindustrien, og mange er ikke klar over at selskaper som Equinor bruker mye penger på utvikling som kommer flere bransjer til gode. Her er noen av de viktigste undersjøiske innovasjonene som også har bidratt positivt på andre områder. 

1. Dynamisk posisjonering

Da oljeindustrien bevegde seg ut på dypt vann på 1960-tallet, var det med plattformer konstruert for grunt farvann. Dette gjorde det vanskelig å kaste anker flere steder, og disse stedene ble utilgjengelige. 

Utfordringer som dette satte fart på utvikling innen dynamisk posisjonering. Viktige fremskritt ble gjort, blant annet ble kybernetikk anvendt for å forutse forandringer på havoverflaten i sanntid. Dermed kunne plattformene ligge stille på dypt vann, uten å forankre seg i havbunnen.

I dag brukes den samme teknologien på andre plattformer og skip, i tillegg til dykke- og forskningsfartøy samt cruiseskip. 

Glad i cruiseferie? Her finner du fantastiske reiser og inspirasjon.

2. Undervannssensorer

Et stort og kostbart problem for undervannsindustrien er å overvåke hva som faktisk foregår under havoverflaten. Det er utfordrende å operere driftsmidler som rør, strømningslinjer, flytende vindturbiner og borerigger på en effektiv og kontrollert måte.

Det er umulig å se godt nok gjennom et undervannskamera, men sensorer og datasystemer kan brukes til å føle hva som foregår. Denne avanserte teknologien har spart energiindustrien milliarder av dollar til vedlikehold og overvåking. 

Den samme teknologien har blitt adoptert av en mengde andre industrier, for eksempel romfart-, medisin-. og bilindustri. 

3. Ubåter

Ubåter er ingen ny oppfinnelse, men utviklingen i teknologien har gjort at ubåter fortjener en plass på denne listen. Prinsippet er enkelt: Ubåter er konstruert med et trykkfast skrog, med påmonterte ballasttanker som er utstyrt med ventiler i toppen og bunnen. Ubåten stiger når tankene tømmes for vann, og synker ved å slippe ut luft fra tankene. 

Ubåter ble hovedsakelig brukt av det militære, men den teknologiske utviklingen har gjort dem tilgjengelig for andre bransjer også. Spesielt innen forskning, men også innen ekstravagant turisme – for en billettpris på over 700 000 kroner kan du dykke ned og besøke verdens mest berømte skipsvrak: Titanic. 

Er du glad i ekstravagante ferier, og vurderer å søke om lån til ferie? Tenk på dette først.

4. Flerfasetransport

Flerfasetransport gjør det mulig å transportere olje, gass, vann og kondensatorer gjennom det samme røret på samme tid. Dermed unngår man behovet for separatorapparater på hver plattform i et oljefelt. Denne innovasjonen alene har spart milliarder for olje- og gassindustrien. 

Flerfaseteknologien brukes i dag over hele verden. Innen kreftforskning brukes den til å skape modeller for å simulere vekst og spredning av ondartede svulster.  

5. Undersjøiske ROV-er

Et ubemannet, fjernstyrt undervannskjøretøy kalles teknisk sett en ROUV, men ROV er mer vanlig i dagligtale. De første undersjøiske ROV-ene ble utviklet på 1960-tallet, og var finansiert av den amerikanske marinen. 

Undersjøiske ROV-er arbeider i dag med overvåking, inspeksjon, vedlikehold, tilkobling av rørledninger og plassering av driftsmidler på havbunnen. I andre bransjer brukes den samme teknologien til å lokalisere historiske forlis slik som Titanic, samt innen vitenskap, militære operasjoner og berging. 

6. Helautomatiske undersjøiske fabrikker

Equinor var det første energiselskapet som installerte en helautomatisert fabrikk på Mikkel-feltet i 2015. Fabrikken produserer 24 timer i døgnet uten behov for å stanse eller bli rengjort. Det skal heller ikke være behov for å skifte ut deler. Fabrikken har en forventet levetid på 30 år. 

Å plassere en høyteknologisk og helautomatisk fabrikk på steder som er nesten umulig å nå, er en enorm prestasjon. Teknologien har inspirert løsninger i andre bransjer, for eksempel innen luftfart og romfart. 

Eks. nominell rente fra 6,39 % til 21,95 %. Effektiv rente fra 6,81 % til 24,4 %. Eff. rente 13,2 %, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, totalt: 262.573.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.