Tenk deg om før du river: 10 tips for å tenke nytt om gamle bygg

bolig blokk leilighet

Å ta vare på eksisterende bygg er ett av de viktigste klima- og miljøtiltakene bygg- og eiendomssektoren kan gjøre. Nå kommer Grønn Byggallianse med et tipshefte for å tenke nytt om gamle bygg.

Årlig rives rundt 22. 000 bygg i Norge. Det gir unødvendig store klimagassutslipp og høyt ressursforbruk.

– Eksisterende bygg er en gullgruve for fremtiden. For å nå målene i Paris-avtalen, må vi utnytte potensialet i eksisterende bygg, sier daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev.

Derfor lanserer nå Grønn Byggallianse tipsheftet «Tenk deg om før du river». Her finner du ti tips og enda flere gode eksempler på hvordan du kan tenke nytt om gamle bygg.

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

– Da vi tok tak i dette temaet, fant vi flere eksempler på at rehabilitering også er god business. Med tipsheftet håper vi å inspirere flere til å rehabilitere fremfor å rive å bygge nytt, forteller leder for kompetanse i Grønn Byggallianse Anne Solgaard.

I arbeidet med tipsheftet oppdaget Grønn Byggallianse at de samme argumentene for å rive ofte går igjen, og at disse slett ikke alltid holder vann. Tipsheftet utfordrer disse mytene, og hjelper deg å unngå fallgruvene.

Tipsheftet inneholder mange eksempler på å tenke nytt om gamle bygg. I Tullinkvartalet i Oslo både rehabiliterer og bygger Entra ASA et nytt bygg med brukte materialer.

Les også:  John Kerry møtte Gahr Støre: - Norge avgjørende for å kutte vanskelige utslipp

— Byggebransjen står for store utslipp hvert år, og det kan vi ikke lenger godta. Samtidig ser vi at fullgode materialer sendes til gjenvinning eller rett i søpla når bygg rives i dag, fordi det er enklere å kjøpe nytt, men det er ingen bærekraftig løsning. Vi ønsket å se om det var mulig å bygge stort med brukte materialer. Vi har møtt på mange utfordringer underveis, men håper vi også har banet vei for andre, slik at ombruk i fremtiden blir den nye malen, sier prosjektleder i Entra ASA, Håvar Haugen Espelid.

10 tips før du river: Har du tenkt på …

  1. …at du sparer materialutgifter ved å bevare?
  2. …om du har du tatt alle risikoaspektene ved å rive med i beregningen?
  3. …at å bevare gir bedre klimafotavtrykk enn å rive?
  4. …at du kan miljøsertifisere eksisterende bygg?
  5. …at du kan bygge på eller til det som allerede er?
  6. …at du kan utvikle arealeffektive løsninger i eksisterende bygg?
  7. …at du kan få bedre luftkvalitet i gamle bygg ved å tenke nytt rundt ventilasjon?
  8. …at du kan løse behov for mer dagslys gjennom nye lysåpninger?
  9. …at du kan transformere og åpne en gammel lukket fasade?
  10. …at identiteten og sjarmen i gamle bygg har stor verdi?
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.