Slik får du en trygg bilferie med hunden i sommer

sommer

Aldri på tur uten hund i bur. Det er regelen du bør holde deg til når du skal ta din firbeinte venn med i bilen i sommer.

– Hvis du ikke sikrer hunden skikkelig når du skal på biltur kan du sette deg selv, medpassasjerer og hunden i livsfare. En mellomstor hund kan gjøre enorm skade ved en kollisjon hvis den ikke er godt nok sikret, sier Einar Brekken, produktsjef og hundeekspert i Frende Forsikring.

Velg bur fremfor sele
– Vi anbefaler at du sikrer hunden med et fastspent bur. Det er det klart beste, for alles sikkerhet. Hundeforsikringer har en egen sikkerhetsforskrift om at hunder skal sikres under transport. Det sikreste er å plassere hunden i et bur montert i bagasjerommet opp mot setene foran, sier Brekken.

I sommer har NAF testet ulike bur og seler til hunder i bil. De viktigste parameterne var sikkerheten for både passasjerer og hund ved en krasj. NAF testet de ulike løsningene i frontkollisjon i 50 kilometer i timen.

Les også:  Seier for frivilligheten: Frivillige får ta transportoppdrag uten løyve

Testen viser at den klart beste måten å transportere en hund i bilen er på er med et robust metallbur. Vinneren i NAF-testen heter Premium-Kennel fra Schmidt. Buret tålte kollisjonen uten å bli ødelagt og uten at hunden kommer ut. Burene med metallnetting og plast kom dårligere ut, men dårligst er selene.

Ett tonn gjennom luften
I en pressemelding sier Nils Sødal i NAF: – De fire dårligste selene vil vi fraråde å bruke til sikring i bilen. Ved kollisjon eller hard oppbremsing vil en hund komme som et prosjektil gjennom luften og være svært farlig for passasjerene, sier han.

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene flås og bompengene sløses!

NAF viser til at en hund på 17 kilo kan treffe deg med en kraft på rundt 1000 kilo i en kollisjon i 50 km i timen.

– Det sier seg selv at det er livsfarlig. Samme resonnement gjelder med andre gjenstander i bilen. Derfor er vi veldig nøye med å påpeke at folk må sikre alle løse gjenstander på en god måte når de er på biltur i sommer, sier Einar Brekken i Frende.

Gjør turen komfortabel
– En glad hund er mer omgjengelig og enklere å ha med seg på tur. Det er akkurat som for mennesker. Derfor bør du alltid sørge for at hunden får nok pauser, mat og drikke på turen. Ha samme omsorg for hunden din på tur som du har for barnet i baksetet. Da er det enklere å unngå at hunden blir utålmodig, tørst eller irritert, sier Einar Brekken.

Les også:  Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

Hvis du blir forstyrret og det oppstår en trafikkfarlig situasjon kan du få bot. Hvis et løst dyr forårsaker en kollisjon eller påkjørsel blir straffereaksjonene større. Dette forteller NAF på nettsidene sine.

Tips: Slik gir du hunden en bedre ferie
Stopp og gi hunden en pause regelmessig
Sørg for at hunden har fått i seg nok mat og drikke
Vurder å gi hunden reisesyketabletter
Det finnes beroligende midler på spray som reduserer hundens stressnivå
Sørg for god luftsirkulasjon i bilen, gjerne med viften i varmeanlegget
Aldri gå fra hunden i bilen, det blir fort enormt varmt. Et vindu på gløtt hjelper lite

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.