På fredag er det Verdens gapahukdag

norsk natur

27. september er gapahukens dag. Norsk Friluftsliv oppfordrer alle til å være med å feire det nære friluftslivet ved å nyte matpakka i det fri.

Verdens gapahukdag startet opp som et initiativ fra Nesset kommune under Friluftslivets år i 2015, for å feire friluftslivet nært der folk bor.

– Den lokale gapahuken fungerer som et fint turmål for veldig mange, og for barna kan en tur til gapahuken med matpakke og kakao være en fin høstekspedisjon, sier Gunhild B. Størseth, prosjektleder for Friluftsliv i skolen hos Norsk Friluftsliv.

Les også:  Ny undersøkelse: Vannkraftverk lar fisk dø i anleggene

Det finnes mange gapahuker rundt om i Norge, som er satt opp av alt fra foreninger, lokale ildsjeler, skoler, eller av kommuner. De står ofte på naturlige samlingssteder, som er lett tilgjengelige.

Er du usikker på hvor det er gapahuk i nærheten av deg, finnes det flere nettsider og apper som har oversikt. Turportalene UT.no og godtur.no lar deg begge søke opp gapahuker og rasteplasser.

Les også:  Hvordan velge riktig ladekabel for Nissan Leaf

Norsk Friluftsliv oppfordrer spesielt barnehager og skoler til å benytte Verdens gapahukdag som en anledning til å ta med barna og elevene ut. 

– Gapahuken er en kjempefin arena for uteundervisning i alle fag. Er det ikke gapahuk i nærheten kan dere jo bygge en selv, enten med tau og presenning eller av materialer dere finner i skogen, her er det mye lærdom og samarbeid for elvene, sier Størseth.

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

Hun legger til at spise matpakka ute i gapahuken kan være en feiring av at det snart er høstferie, eller bare en fin avslutning på skoleuka.

– Kanskje gir dette til og med mersmak til en ny fredagstradisjon.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.