Ny undersøkelse: Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten

matprat

1 av 3 planlegger å spise kalkun på nyttårsaften i år, det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Men hva menyen blir på nyttårsaftenen er ikke like tradisjonsbundet som på julaften.

På spørsmål om hva du kommer til å spise på nyttårsaften i år, fordeler svarene seg slik:

  • 32 % – Kalkun
  • 30 % – Vet ikke
  • 14 % – Pinnekjøtt
  • 5 % – Ribbe
  • 5 % – Biff/helstekt indre/ytrefilet

– Når det gjelder nyttårsmiddagen ser vi at ritualene ikke er like rigide som på for eksempel julaften. På julaften er det sterke tradisjoner rundt hva man spiser, mens nyttårsaften er ikke tradisjonene like sterke og folk føler nok de står friere til å velge. Likevel er det klare forventninger om å spise god mat, sier Anne Zondag, samfunnanalytiker i MatPrat.

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

På nyttårsaften er det mer rom for å variere på hva som settes på bordet.

– Mange voksne og yngre velger å feire nyttårsaften sammen med venner, naboer eller familie. Hvem som sitter rundt bordet varierer i større grad denne kvelden enn for eksempel på julaften. På julekvelden tar man med seg tradisjoner fra barndommen, men så er nyttårsaften en kveld man setter mer av sitt eget preg på. For eksempel så kan man velge friere blant retter og festmat man liker godt, du kan tilpasse det bedre til gjestene, både når det gjelder meny og antall, sier Zondag.

Les også:  Valentines day: Nå kan du få hjerte-pizza hos Olivia i Bodø

– En morsom ting vi ser i undersøkelsen det er de yngste, de mellom 18 og 25, som i størst grad forteller at de spiste kalkun i fjor og som har lyst til å spise det i år. Forklaringen på dette er nok flere, forteller Zondag.

Mye av det handler om assosiasjoner og kulturelle referanser til årets siste kveld.

– Jeg tror at de er inspirert av amerikansk kultur hvor kalkunen ofte løftes frem som det mest naturlige valget på både thanksgiving og nyttårsaften. Det andre poenget er at kalkunen for mange nordmenn er den retten som tydeligst fremkaller assosiasjoner til nyttårsaften. På denne måten vil folk uten lang materfaring gripe til de mest åpenbare matkoblingene til kvelden når det skal stille i stand til nyttårsaften, kanskje for først gang, sier Zondag.

Les også:  Spar penger: Dette kan du gjøre med middagsrestene

– Det er mer mangfold å spore på tallerkenen på nyttårsaften, men det er de mer åpenbare koblingene til nyttårsaften som de unge kaster seg over, avslutter Zondag.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.