Norges første svanemerkede drivstoff

svanemerket

Norge har endelig fått et svanemerket drivstoff: Biogass laget av lokale, fornybare råvarer og med en reduksjon av klimagassutslipp på 91 prosent sammenlignet med konvensjonelt drivstoff.

Debatten om mer bærekraftig drivstoff og klimagassutslipp i transportsektoren har rast lenge. Endelig kommer det en norsk løsning: Svanemerket biogass fra Vestfjorden Avløpsselskap (VEAS) i Slemmestad. Det største, kommunale renseanlegget i Norge produserer biogass av 100 prosent fornybare og uproblematiske råvarer, og som gir en utslippsreduksjon av klimagasser på 91 prosent. Gassen vil være leveringsklar fra andre kvartal 2020. 

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

Dette er gode nyheter for transportsektoren, som vil måtte vise til store klimagassutslipp framover, for alle som er opptatt av å unngå bruk av palmeolje, og for innkjøpere som vil sette handling bak alle fine ord om klima. Regelverket tillater nemlig innkjøpere å benytte Svanemerket som eksplisitt standard i sine miljøkrav.

Sirkulær økonomi betyr at vi bruker ressursene igjen og igjen i stedet for å utvinne stadige nye ressurser fra naturen. Dette er en forutsetning for at vi – både lokalt og globalt – skal leve innenfor planetens tålegrenser. VEAS produserer den svanemerkede biogassen av avløpsvann fra Oslofjordregionen. 

Les også:  Trettebergstuen er ikke faktisk etterforsket av Økokrim

– VEAS er et glitrende eksempel på den sirkulære økonomien i praksis. De tar noe vi hittil har tenkt på som avfall og forvandler det til en verdifull og klimavennlig ressurs. Det har vært både spennende og inspirerende å være med på denne innovasjonsprosessen fra Svanemerkets side, sier Anita Winsnes, direktør i Miljømerking Norge. 

– Vi er veldig fornøyd med å ha oppnådd svanemerking av biogassen vår! Biogass er et uslåelig drivstoff: Innbyggernes egen gass blir gjenvunnet som drivstoff, biogjødsel og ren CO2. Dette gir trippel klimanytte, sier Ragnhild Borchgrevink, administrerende direktør i VEAS.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.