Lettere enn noensinne å ta med elbilen til hytta

sommer natur

Elbilene fungerer helt fint til hytteturen i sommer. – Stadig flere hurtigladere gjør at det er lettere enn noen gang ta elbilen på langtur, selv for bilene med kortere rekkevidde, sier Ingunn Handagard, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Hvis du skal ut på langtur med elbilen for første gang, er det lurt å sette seg inn i hvor du har tenkt til å lade langs veien, og hvordan du skal lade når du kommer frem.

– I tillegg bør man sørge for å ha alt av ladebrikker og ladeapper klare så du får betalt for ladingen underveis, rådgir Handagard. – Og husk ekstra lader eller powerbank til mobiltelefonen både for å finne ladere underveis og kunne betale for ladingen i den aktuelle appen, fortsetter hun.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

Hvor ofte må man lade?
Om du trenger å lade underveis avhenger av hvor lang turen er, hvor kupert terrenget er og hva du har av lademuligheter dit du skal. Langs de mest trafikkerte hovedferdselssårene er det i dag grei tilgang til hurtigladere som lar deg full-lade bilen på rundt 30 minutter.

Ved bruk av NAFs Ruteplanlegger eller apper som Ladestasjoner (Fra Fjordkraft), PlugShare, Fortum Charge and Drive eller Grønn Kontakt, kan du finne ut hvor hurtigladestasjonene ligger langs din rute, samt om ladestasjonen er i drift eller opptatt.

– Det er lurt å sjekke om ladestasjonen faktisk fungerer. Det er temmelig frustrerende å komme til ladestasjonen med lite strøm på batteriet, for så å oppdage at du ikke får strøm på tanken, sier Ingunn Handagard.

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

Husk at du må ikke alltid full-lade batteriet. Det kan hende 15 minutter med lading er mer enn nok for å komme frem til destinasjonen.

Ikke bare å plugge inn kontakten på hytta
Det er ikke gitt at hytta er klar for elbil-lading. Aller best er det om man har installert en ladeboks der. Da er det ingenting å bekymre seg for.

Lader du derimot med vanlig stikkontakt, så husk at du kan maks kan lade med 10A og kontakten må være med jordvern B.

– Det er viktig å vite at stikkontakten du bruker er godkjent til å lade elbil med. En elbil trekker strøm over lang tid, og med det innebærer risiko for varmegang i det elektriske anlegget. Få gjerne en elektriker til å gå over anlegget før du begynner å lade elbilen på hytta, sier Handagard.

Les også:  LESERINNLEGG: Ordføreropprør mot regjeringens elbiltvang

Hvis du bruker elbilen lite når du først er fremme på hytta, gjør det ikke noe at det tar lang tid å lade. Å lade med 5A eller 7A er kanskje nok for å være fulladet før hjemturen på søndag kveld.

– Gjør det til rutine å sjekke stikkontakter jevnlig for skader og misfarging hvis du lader med vanlig stikkontakt, rådgir NAFs kommunikasjonsrådgiver.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.