LESRINNLEGG: La oss dra lasset sammen!

matmerk

Årets varme og tørre sommer har gitt store problemer for norske bønder. Dyr slaktes før tida og grønnsakene i høst blir kanskje små og litt rare. Bøndene har støttet og hjulpet hverandre på alle mulige måter og har vist imponerende innsats. Nå er det vår tur til å bidra og dra vår del av lasset.

Å sikre befolkningen størst mulig grad av norskprodusert mat, er et spørsmål om moral og matsikkerhet. Skal vi sikre nok mat når været ikke spiller på lag med oss, ja da må vi ha et rimelig høyt og stabilt produksjonsnivå jevnt over – uansett vær, vind og føreforhold.

Les også:  De gir oss 17. mai-festen på NRK

Tørken i sommer har ført til for lite fôr og det er spesielt storfeprodusenter som nå slakter ut deler av besetningen sin før tida. Det kan ta opp mot tre år for bonden å komme tilbake til like mange dyr i fjøset og dette kan bli en utfordring for norsk næringsmiddelindustri. Blir vi mer avhengige av import av kjøtt, vil dette legge ytterligere press på norske arbeidsplasser.

Det er mange som kan ta i et tak for at vi forbrukere skal velge norsk mat. Et grep er å bruke Norges offisielle merke for garantert norsk mat – Nyt Norge. Dette lille merket, som 88% av forbrukerne kjenner til, bør i tiden framover tapetsere norsk mat – både på emballasjen, i butikkene og i annonsekampanjer. Det gjør det enkelt for oss å velge norsk i butikken. Og det er det som trengs – at vi som forbrukere kjøper den maten den norske bonden arbeider for hver eneste dag.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Matmerk er en liten stiftelse, men vi lover å hive oss rundt og gjøre vårt gjennom Nyt Norge-kampanjer med fokus på å velge norsk mat utover høsten. Men det er du som forbruker som bestemmer. Og det er nå du virkelig kan hjelpe den norske bonden med å velge norsk kjøtt, små poteter og kanskje litt rare grønnsaker. Spør etter produkter med Nyt Norge-merke i butikken og norske råvarer i restauranten. Oppfordre gjerne familie og venner til å kjøpe norsk mat, diskuter matopplevelser i lunsjen, del de gode oppskriftene og opplev kanskje noen nye smaker.

Les også:  Jordbruksavtale: Et viktig inntektsløft

For det er nå du skal hjelpe den norske bonden – #dralassetsammen

Nina Sundqvist
Administrerende direktør i Matmerk

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.