Gladkokkens superenkle ribbe på grillen

weber

Å lage ribbe trenger ikke være tidkrevende eller komplisert. På grillen blir det enda enklere. Dette er oppskriften for deg med lite tid og høye krav til smak.

Knasende sprø svor, saftig svinekjøtt og -fett som smelter på tungen gjør de fleste av oss mo i smaksløkene. Det blir rett og slett ikke jul uten.

Det er like – om ikke mer – velsmakende å tilberede ribba på grillen, og det er heller ikke en stor utfordring. Grillmester, ribbeconnoisseur og kokk Jan Henrik Gladkokken Syversen har et godt argument for å la stekeovnen stå i fred og heller flytte seg utendørs:

– Fordi det er gøy å grille! Øvelsen i seg selv er morsom, men det er fortsatt like velsmakende.

Ribbe er heller ikke forbeholdt den store festdagen i slutten av desember. Man kan lage ribbe året rundt, og derfor har Gladkokken valgt å vise hvordan du kan lage en slags «hverdagsribbe». Selv om denne ikke tar dagevis å lage, er den også egnet for julaften.

– Å lage ribbe på gassgrillen er en veldig enkel prosess og denne oppskriften tar kun to timer fra start til munn. Det er få ingredienser og få grep, mener han.

Les også:  Norges mest populære bryllupskirke ligger på Gran Canaria

For å vise hvordan du skal manøvrere både kjøtt og grill har han brukt Weber Connect. Dette er grillprodusentens egen nyvinning innen mat-teknologi: Weber Connect er et steketermometer som kan gjøre alle griller «smarte».

Steketermometeret gir deg full kontroll over temperaturen i grillen og på kjøttet, men den har også en aktiv grillassistent som veileder deg på mobilen. Du får beskjed om status underveis, nedtelling til når du må gjøre neste grep og annen nyttig informasjon.

Hele Weber Connect-universet oppdateres kontinuerlig og nå finner du oppskriften på juleribba i appen.

– Det er veldig kjekt å kunne gjøre noe annet mens maten lager seg selv, også får du beskjed på mobilen når du må gjøre noe. Jeg har laget ribbe mange ganger før og trenger ikke alle funksjonene, men du kan selv tilpasse Weber Connect etter egne behov.

For å lage ribbe på grillen trenger du i utgangspunktet tre ingredienser: Ribba, salt og pepper.

Salt og pepre ribba og gni det godt inn. Fyr opp gassgrillen, Gladkokken har brukt sin Weber Genesis-grill, til 250 grader og plasser ribba på indirekte varme i 30 minutter.

Når halvtimen har gått setter du varmen til 150 grader i en times tid. Når Weber Connect signaliserer at kjernetemperaturen er 71 grader er den ferdig. La den hvile i ti minutter før du skjærer opp.

Les også:  Jordbruksavtale: Et viktig inntektsløft

– Det som er herlig med denne metoden er at den er utrolig lettvint og du kan gjøre alt mulig annet i mellomtiden. Grillassistenten gir deg beskjed når du må gjøre grep og har klare instrukser. Enklere blir det ikke!, sier Syversen.

Du kan gjøre det fjongere om du ønsker, men vi holder det så enkelt som mulig denne gangen.

Gladkokken har gjort noen små endringer fra Weber Connects oppskrift, men det står du fritt til å hoppe over.

– Det første jeg gjorde var å legge ribba i grovsalt med svoren ned og satt den i kjøleskapet i 48 timer. Saltet vil tørke ut skinnet og når vi tar den i ovnen vil fettet trekke inn og poppe svoren.

Et bonustips for de som virkelig vil imponere er å bruke en teknikk som erfarne grillentusiaster kjenner godt til, nemlig «low and slow». Ribba kan ligge i timesvis på lav temperatur i grillen, så lenge den oppnår en kjernetemperatur på rundt 75 grader.

Man kan også lage ribbe på grillen med Weber Connect uten å følge oppskriften. Da stiller man kun inn ønsket temperatur og får varsel når ribba er ferdig.

Les også:  Wood Hotel Bodø åpnet dørene med fullbooket restaurant og hotell

Oppskrift: Ribbe på grill

Du finner også oppskriften i Weber Connect-appen, med steg for steg beskrivelse og forklarende videoer.

Tilberedningstid: ca. 2 timer

2 kilo tynnribbe (ca. 300- 400 gram per person)
2 ss salt
2 ss pepper

  1. Fyr opp gass- eller kullgrillen der du tilrettelegger for indirekte varme. Temperaturen skal være rundt 250 grader.
  2. Skjær et rutemønster i skinnet på ribba. Snittene skal gå ned til fettlaget. Dette kan droppes, men for å få skikkelig sprø svor kan du også la ribba ligge med skinnsiden ned i grovsalt i 48-24 timer i kjøleskapet.
  3. Dryss godt med salt og pepper og gni det godt inn.
  4. Fyll en ildfast form eller et stort aluminiumsbeger med 3 desiliter vann. Plasser ribberisten i vannbadet og legg ribben på med svoren opp. Kjøttet skal ha en bue.
  5. Sett ribba på indirekte varme i 30 minutter.
  6. Etter en halvtime skrur du ned temperaturen til 150 grader. Når kjernetemperaturen når 71 grader tar du ribba ut av grillen og lar den hvile i 15 minutter (den blir ikke kald).
  7. Del opp i porsjonsstykker og server.

God grilljul!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.