Fra i dag gjelder «3 i uka»

3 i uka

Vi spiser langt mindre sjømat enn bare for få år siden og konsumet hos yngre stuper. Skal vi snu den negative trenden må vi begynne å spise sjømat av lyst, ikke av plikt.

En ny kampanje som har startskudd i dag skal få sjømaten høyere opp i bevisstheten hos de unge konsumentene. «3 i uka» er rettet særlig mot dem mellom 18 og 40 år.

– Vi ser en tydelig generasjonseffekt, de eldre spiser langt mer sjømat enn de unge og vi begynner ikke automatisk å spise mer sjømat når vi blir eldre. Det er hos den yngre befolkningen vi må sette inn støtet for å snu trenden. Fra og med i dag 12.3 vil «3 i uka» promoteres i sosiale media gjennom Facebook og Instagram. Dette skal være med å bidra til å få yngre forbrukere til å spise sjømat oftere fordi de har lyst og ikke av plikt, sier Renate Larsen, administrerende direktør i Norges sjømatråd.

Derfor spiser yngre mindre
Årsakene til nedgangen i sjømatkonsumet er sammensatt. I tillegg til generasjonseffekten føler yngre forbrukere et sterkt press til å spise fisk. Fordi det er sunt. Men mange synes fisk er kjedelig. Fisken er et pliktmåltid som kun smaker god samvittighet. Yngre forbrukere assosierer fisk med hverdag, mens sjømat er til helg og spesielle anledninger.

Les også:  Over 4 millioner til landbruket i Nordland

Larsen forklarer at mange vet for lite om hvordan de skal tilberede sjømat i det daglige og tenker ofte tradisjonelt.

– Folk flest har for lite repertoar når det gjelder sjømat. Vi må vise fram bredden, at det er enkelt og smaker godt. Mange spiser sjømat av plikt, og vi må bidra til at det skjer av lyst, sier Larsen.

– Prisen på sjømat har økt mer enn andre dagligvarer og da særlig sammenlignet med andre proteiner som rødt og hvitt kjøtt. Kombinert med blant annet et lavere reklametrykk har dette påvirket konsumet, sier Larsen. For å bli valgt må sjømaten være både tilgjengelig og synlig, og prisen må oppleves som god valuta for pengene, sier Larsen.

Les også:  Disse helserådene gir nordlendinger mest blaffen i

Felles løft
I fjor signerte norske myndigheter, sjømatnæringen og dagligvarehandelen en intensjonsavtale for å jobbe for å øke sjømatkonsumet med 20 prosent innen 2021.

– Som kjent kan ingen gjøre alt, men alle kan gjør noe. Derfor har myndighetene tatt initiativ til en felles innsats, der både myndigheter, organisasjoner, produsenter, dagligvarekjeder og aktører som restauranter, kantiner og matkasser bidrar til at forbrukerne oftere velger sjømat i hverdagen. Vi skal ikke spise mer fisk bare fordi det er sunt, men fordi det faktisk er noe av det beste Norge har å by på, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Markedsføringskampanje «3 i uka»
Sjømatrådet skal bidra til å nå målet om økt sjømatkonsum gjennom å sette i gang en markedsføringskampanje. «3 i uka» skal få sjømaten høyere opp i bevisstheten hos konsumentene. Vi vil vise et større spekter av sjømatprodukter og inspirere til å velge sjømat i en travel hverdag. Kampanjen er særlig rettet mot dem under 40 år og oppskriftene er tilpasset deres ulike livssituasjoner, sier Larsen.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

– Alle vet at sjømat er sunt. Vi ønsker å bidra til at den skal spises av lyst og ikke av plikt, sier Larsen.

Sjømatrådets markedsdirektør Kristin Pettersen sier at det som treffer en 18-åring kan være annerledes enn det som treffer en 40-åring.

– Sjømat må assosieres med det de yngre målgruppene opplever som fristende og «digg mat». Det kan være wraps, burgers, bowls eller hot pots. Retter som forbindes med et urbant liv og med street food, sier Pettersen.

La om kostholdet
En av dem som allerede spiser sjømat ofte er tidenes vinterolympier og småbarnsmor Marit Bjørgen.

– Jeg er glad for at jeg la om kostholdet til mer sjømat. Jeg spiser fisk minst tre ganger i uka for å holde meg frisk. Laks er for eksempel lett å variere, gjerne med pasta. Det er kjapt å lage, og kroppen får det den trenger både før og etter trening, sier Marit Bjørgen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.