Flest voksne blir påkjørt – Og de bruker ikke refleks!

refleks

140 fotgjengere og syklister er skadet i septembertrafikken de siste fem årene. De fleste er voksne menn. – Det er ikke for tidlig å bruke refleks, sier forsikringsselskap og Trygg Trafikk.

Antallet personskader i september er høyere enn både i oktober og november, viser forsikringsbransjens statistikk for meldte personskader i trafikken, PETRAST.

– Nesten åtte av ti som er blitt skadet i septembertrafikken er fotgjengere og syklister over 25 år, forteller Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring. Statistikken for de siste fem årene viser at ni prosent av de skadde er barn under 14 år, mens 12 prosent er mellom 15 og 24 år.

Seks av ti skadde fotgjengere og syklister mellom 15 og 64 år er menn.

15 prosent av personskadene er registrert i Oslo, fulgt av Rogaland (8,6%), Akershus (7,9%), Trøndelag (6,4%) og Vestfold (5,7%), Hordaland og Vest-Agder (4,3%), Østfold og Møre og Romsdal (3,6%), Telemark og Nordland (2,9%), Oppland (2,1%), Hedmark (1,4%). Buskerud, Troms, Sogn og Fjordane står registrert med en personskade i hvert fylke i perioden, mens Finnmark og Aust-Agder står uten registrerte skader. I en av tre hendelser er ikke fylke registrert.

Overrasket av mørket
– Oj, er det så mørkt allerede? Du er ikke alene om å bli overrasket når du kommer ut fra foreldremøtet eller treningen og oppdager at det er blitt mørkt, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene skal piskes på plass

– Både lav sol og mørke som kommer brått på, kan gi dårlig sikt. Selv om mange synes det er vanskelig å se fotgjengere uten refleks, bruker de det likevel ikke selv, sier hun.

Hele 75 prosent av personskadene i september er påkjørsler, men bare fem prosent av fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks, ifølge tall fra Transportøkonomisk institutt.

Uten refleks er du synlig først på 25-30 meters hold, når bilen bruker nærlys.

Du ser bilen, sjåføren ser ikke deg
– Mange fotgjengere tror at når de selv ser bilene, ser også bilistene dem. Men på mørke høstkvelder kan det være nesten umulig å oppdage gående langs veien, sier Paal-Gunnar Mathisen som er distriktsleder i Trygg Trafikk i Østfold. Dette gjelder også i opplyste bygater der mange tror at de blir sett.

– Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys, og på 400 meters avstand når bilen bruker fjernlys, forteller Mathisen.

Les også:  Sykkeltyverier koster mer enn biltyverier

Tenk deg at du går uten refleks i mørket langs en vei. Da vil en bilfører som kjører i 50 km/t ha to sekunder på å oppdage deg.

– Med refleks vil bilføreren ha 10 sekunder til rådighet. Det kan redde livet ditt, sier Mathisen.

Refleks på kroppen og i bilen
Ifølge Frende bør det være like selvsagt å bruke refleks når du går og sykler, som å ha refleksvest i bilen. Forsikringsselskapet ser daglig konsekvensene av ulykker og skader.

– Påbudet om refleksvest i bilen kom blant annet på grunn av ulykker hvor bilister ble påkjørt fordi de ikke ble sett da de gikk ut av bilen. Dette er unødvendige dødsulykker, mener Slettemoen i Frende.

En refleksvest gjør deg mer synlig både når det er lyst og mørkt.

– Hvis du for eksempel må skifte et punktert dekk, legge på kjetting eller du skal sette ut varseltrekanten skal du ha vest på deg, forteller Slettemoen.

Og det er ikke bare gående, syklende og kjæledyr som bør finne frem refleksen nå. Det kan også være smart å kjøpe en refleksspray.

– Den kan du bruke på tre, betong, metall og stein, for eksempel i utkjørselen, garasjehjørnet, på hagegjerder eller vanskelige kanter. Da reflekteres lyset når billykten din kommer på, sier Heidi Tofterå Slettemoen. Hun understreker at en spray ikke erstatter en ordinær refleks på gående eller syklende, fordi refleksspray alene ikke er nok til å bli sett i trafikken.

Les også:  Full frifinnelse av Fosenaksjonistene

Tips til deg som kjører bil

Orienter deg før du setter deg i bilen. Er det noe rundt bilen?
Ikke stress
Pust og se deg godt om før du rygger ut
Ikke stol blindt på ryggesensorer. De registrerer ikke alt, og spesielt ikke alt som er lavt nede.
Snu deg og se ut bakruten istedenfor å kun bruke speilene.
Rygg inn på parkeringsplassen på butikken, så har du mye bedre oversikt når du skal ut igjen.
Kilde: Frende Forsikring

5 refleks-tips

Heng refleksen i knehøyde. Da mottar den mest mulig lys fra billyktene.
Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem, de synes best.
Fest refleks i lommer på alle jakker, vesker og bagger.
Opprett påminnelse på telefonen om å feste refleks senest 15. oktober hvert år.
Du får kjøpt reflekser på nettet, i sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen.
Kilde: Trygg Trafikk

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.