Dyrebeskyttelsen: 6.600 katter forlatt

katt

Dyrebeskyttelsen Norge tok i 2017 inn 6.600 katter som var dumpet, forlatt, eller født ute som hjemløs og det skaper store utfordringer. – Kastrer kattene nå, sier daglig leder, Åshild Roaldset, i Dyrebeskyttelsen Norge.



Roaldset kommer med en klar oppfordring til katteeiere i Norge om at kattene bør kastreres nå, før parringstiden er i full gang. 


Velferdsproblemer
Å la katter forbli ukastrerte fører til betydelige dyrevelferdsproblemer i Norge og kan være et signal om ansvarsfraskrivelse hos dyreeier. Dyrevernorganisasjonen brukte nesten 17 millioner kroner på direkte hjelp til hjelpeløse dyr i 2017.


– I 2017 tok vi imot hele 6.600 forlatte katter som hadde lidd en trist skjebne, sier Roaldset og legger til at kastrering av katter vil hjelpe kraftig på denne statistikken.

Les også:  Full frifinnelse av Fosenaksjonistene


Hjemløse katter er et økende problem og Dyrebeskyttelsen Norge sine 28 lokalavdelinger hjelper til sammen 18-20 hjemløse katter daglig i snitt. Problemet vokser år for år.


– Forskning viser at ukastrerte katter streifer oftere, sloss mer og bidrar til at antallet hjemløse katter som trenger hjelp fra Dyrebeskyttelsen Norge øker, sier hun.

Obligatorisk ID-merking
Et viktig tiltak for å redusere hjemløshet og fri reproduksjon er å få på plass obligatorisk ID-merking av dyr, slik at eier kan identifiseres og ansvarliggjøres. ID-merking kobler dyr med eier. Dermed kan eier kontaktes når kattunger fødes ute og når katter kommer på avveie. Katteeiere må forstå at man har juridisk ansvar for alle kattungene fra en kattemor, dersom man eier en hunkatt.

Les også:  LESERINNLEGG: Tør regjeringspartiene støtte egne valgløfter?


– På en sommer kan en kattemor få 12 kattunger. Det fødes altfor mange katter i Norge hvert år og dyreeiere som unnlater å kastrere katten sin bidrar til opprettholdelse og nyetablering av kattekolonier, mener Åshild Roaldset.

Det finnes ikke ville katter i norsk natur, og hjemløse katter er et resultat av menneskelig svikt.

Politikerne ansvarlige
Roaldset mener at politikerne må få opp øynene og erkjenne at dyreeieren må settes til ansvar gjennom obligatorisk ID-merking av dyr. Dette må på bordet nå.

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre


– Å ansvarliggjøre dyreeiere er veldig god dyrevelferd, sier hun.


Det er ingen offentlig instans som hjelper hjemløse dyr og ivaretakelsen av velferden har derfor blitt en oppgave for frivillige gjennom en iherdig dugnadsinnsats.


– Dyrebeskyttelsen Norge har jobbet mot hjemløshet i over 40 år. På tross av dette øker antall dyr som får hjelp fra våre lokalavdelinger for hvert år som går, sier hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.