Dette er ikke aprilsnarr: 1. april starter båndtvangen!

hund snø

Fra 1. april til 20. august er det båndtvang for hund i Norge. Men, det er ikke alltid så lett å ha kontroll på disse datoene. En undersøkelse gjennomført av dyrebutikkjeden Musti viser at 1 av 3 hundeeiere ikke husker når det er båndtvang. 

Fra 1. april til 20. august er det lovbestemt båndtvang for hund i Norge. Reglene er fastsatt i lov 4. juli 2003 nr. 74 om hundehold (hundeloven) § 6.

Det betyr at hunden må holdes i bånd når du er ute i denne perioden for å unngå at hunden gjør skade på folk, dyr, eiendom eller ting, eller at den ikke er til urimelig ulempe for folk, miljø eller andre interesser.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

Hvert år gjennomfører Kantar «Den store kjæledyrundersøkelsen» på vegne av dyrebutikkjeden Musti. I årets ferske undersøkelse ble norske hundeeiere spurt om de vet når det er generell båndtvang. De fikk tre forskjellige svaralternativer. 

  • 66 prosent valgte riktig dato (1. april til 20. august)
  • 13 prosent valgte et av de to svaralternativene som var feil
  • 21 prosent svarte «vet ikke» eller «nei» på spørsmålet

Hundeekspert i Musti, Magda Nawrocka, er litt overrasket over årets tall. I fjor viste nemlig undersøkelsen at nærmere 75 prosent visste når det var båndtvang.

– Båndtvang har vi først og fremst for å unngå at hunder skader eller stresser andre dyr. Det er nemlig slik at de fleste dyr føder barna sine om våren, og når det er mange dyreunger i naturen er hunder en reell trussel for både barn og mor, forteller hun.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

Kommuner kan selv innføre regler om hundehold, som blant annet ekstraordinær båndtvang som strekker seg utover de nasjonale datoene. Magda tror dette kan være noe av årsaken til hvorfor hundeeiere ikke husker den nasjonale datoen.

– Flere kommuner har allerede hatt ekstraordinære regler for båndtvang i vinter. Det kan være årsaken til at folk bommer, utdyper hun.

At hunden lystrer deg og kommer når du roper er ikke godt nok under båndtvangen, så husk å ta med båndet. Lengre bånd kan brukes dersom du ønsker at hunden skal løpe litt friere.

Les også:  Nye tall: Stadig flere dropper tradisjonell TV

– Å vite når det er båndtvang og følge det er en del av ansvaret med å ha hund. Og som en fugl som må ha vinger for å fly, må en hund ha et bånd for å sikre trygghet og frihet på samme tid, forteller Nawrocka. 

Dersom man ønsker at hunden skal få leke fritt, finnes det stadig flere hundeparker og inngjerdede områder som tilrettelegger for at hunden får stor frihet, også mellom 1. april og 20. august. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.