17. mai: Folkemylderet er lommetyvens favoritt

forsikring

– Vi registrerer tyverier både fra lommer, vesker og barnevogner, fra kafébord og garderober, sier Petter Lassen, som er skadesjef i Frende Forsikring. Han anbefaler at du kun tar med deg nødvendige verdisaker og kontanter, og oppbevarer dem tett på kroppen.

– 17. mai er hektisk for mange, og ofte er oppmerksomheten din rettet mot barnetog eller underholdning og folkemengden står tett. Dessuten er lommetyver eksperter på å distrahere, sier Lassen.

Ifølge politiet er 17. mai den dagen i året det meldes flest lommetyveri i hovedstaden. Også i resten av landet er du spesielt tyveriutsatt på steder med mye folk.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

– Det er ikke bare på storbyferie du må passe på tingene dine, du må være ekstra oppmerksom på steder med mye folk her hjemme også, sier skadesjefen i Frende.

26.000 tyverier i året
Mobiltelefoner, kostbare solbriller og dyre merkevesker er lett omsettelig, og på 17. mai er lommebøkene ofte fulle av kontanter til is og brus. Det vet proffe tyver alt om.

Av de 26431 anmeldte lovbruddene av tyveri fra person i SSB-tallene fra i fjor skjedde 4135 på gaten, i park eller annet friområde, mens 5335 skjedde på offentlig transport og 7800 ble frastjålet noe i et salgslokale.

Les også:  Snusens skiftende landskap i Norge

Ifølge politiet er tyveri fra person på offentlig sted en sakstype det er krevende å oppklare da det sjelden angis en mistenkt samt at forholdene ofte oppdages en tid etter at de er begått. Oppklaringsprosenten i 2018 var på kun 3 prosent.

322 millioner i erstatning 
Hvert femte erstatningskrav som meldes på reiseforsikringen er tyveri, og 17. mai er en typisk skadedato. Forsikringsbransjen utbetalte over 322 millioner kroner i erstatning tapt og stjålet reisegods i fjor, viser tall fra Finans Norge, nær halvparten av dette er tyveri.

Les også:  Vinterferien kan starte med underkjølt regn: - Slik kommer du deg trygt frem

Gjennomsnittserstatningen etter tyveri er 3400 kroner.

– Reisegods er det forsikringsbransjen kaller personlige eiendeler du har med deg når du drar hjemmefra, forklarer Lassen i Frende. En helårs reiseforsikring gjelder nemlig ikke bare på ferie. Tyveri, ran og skadeverk er typiske skader som dekkes på reiseforsikringen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.