Samordna opptak har åpnet for søking – Nå kan du velge mellom rekordmange studier

utdanning

1. februar åpnet det samordnede opptaket til universiteter, høyskoler og fagskoler. I 2023 tilbys det nesten 76 000 studieplasser fordelt på over 1800 studier ved fagskoler, høyskoler og universiteter.

– Aldri før har søkerne hatt så mange studier å velge mellom. Det store antallet studieplasser og variasjonen som tilbys hos institusjonene gir søkerne gode valgmuligheter, sier Sveinung Skule, direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

I år er det over 1300 studier søkerne kan velge mellom. Totalt er det nesten 63 000 studieplasser ved universiteter og høyskoler i Norge ved årets opptak.

Les også:  Skoletilbud i Nordland på høring

– Vi ser en liten økning i antallet studier som tilbys, sammenlignet med i fjor. Men det mest gledelige er økningen i antallet studieplasser. Det gir grunnlag for at flere enn noen gang kan få oppfylt drømmen om å ta høyere utdanning, og kan bidra med kompetanse som samfunnet trenger, sier Skule.

Søkerne som ønsker å ta høyere yrkesfaglig utdanning på fagskole, har i år nesten 500 studier å velge mellom gjennom Samordna opptak. 62 av fagskoletilbudene er helt nye.

– Arbeidslivet roper etter flere med fag- og yrkeskompetanse. Skal vi som samfunn kunne møte de omstillingene og utfordringene vi står overfor, trenger vi flere med solid yrkesrettet kompetanse, sier Skule.

Les også:  650 ungdommer vil prøve seg som fisker i sommer

Totalt er det 24 fagskoler som lyser ut studieplasser gjennom samordna opptak.

Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning som bygger på yrkeskompetanse, studiekompetanse eller realkompetanse, og kan gi blant annet fagskolegrad og høyere fagskolegrad. Utdanningene varer normalt mellom et halvt og to år.

Gjennom Samordna opptak kan du enkelt søke opptak til flere læresteder og studier med bare én søknad. For de som ønsker å søke opptak til både fagskole og universitet/høyskole kreves det to søknader.

Les også:  650 ungdommer vil prøve seg som fisker i sommer

Søkerne har fortsatt god tid til å bestemme seg for hvilke utdanninger de skal søke på. Søknadsfristen i år er 15.april kl. 23.59, og både Samordna opptak og lærestedene står klare til å bistå søkerne med råd og informasjon underveis i søkeprosessen. I tillegg kan søkerne finne informasjon om de forskjellige studiene og yrkene på utdanning.no.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.