Rekordinteresse for energitiltak i norske hjem

strøm

Enova støttet nesten dobbelt så mange energi- og klimatiltak i boliger i 2018 enn året før. Alt i alt ble det utbetalt over 275 millioner kroner til nesten 14500 tiltak.Sjekk tallene for ditt fylke.

– Vi har aldri før vært i nærheten av å utbetale så mye i støtte til privatmarkedet. Dette er en veldig gledelig utvikling som viser at flere og flere får øynene opp for smarte energitiltak, sier Enovasmarkedssjef for bygg og bolig, Anna Barnwell.

Den forrige rekorden skriver seg fra 2017 da det ble utbetalt 164,8 millioner til 8123 tiltak. Selv om det også var en betydelig økning sammenlignet med året før, kan den ikke måle seg med veksten Enova har sett det siste året. Tallene for 2018 endte på 275,4 millioner til 14 486 tiltak. Det betyr at antallet tiltak støttet av Enova økte med nesten 80 prosent i fjor.

Les også:  Listhaug: – Regjeringen er bakpå i sikkerhetspolitikken

2019 har også startet særdeles bra. To måneder inn i året er det allerede utbetalt over 80 millioner til nesten 5000 tiltak.

Oljeutfasing
Barnwell i Enova tror det er flere årsaker til den økende interessen for energitiltak blant norske boligeiere. Den aller viktigsteer forbudet mot fossil oljefyring som blir innført fra 1.januar 2020. Over 5000 boligeiere kvittet seg med oljefyren eller parafinkaminen med støtte fra Enova i 2018.

– Over dobbelt så mange byttet ut oljefyren med vår hjelp i 2018 enn i 2017, og mer enn tre ganger så mange kvittet seg med parafinkaminen. En midlertidig økning i støttesatsene bidro nok til dette, men selv om vi nå har nedjustert støttenivået noe, ser vi ingen tegn til nedgang i pågangen til oss. Snarere tvert imot, sier Barnwell.

Les også:  Kommunale boliger: 15 kommuner i Nordland bruker denne nyvinningen

Markeder i utvikling
Det er god økning også blant flere av de andre tiltakene som støttes gjennom Enovatilskuddet,som for eksempel el-produksjon (i all hovedsak solceller), varmestyringssystem og vannbåren varme (se tabell nederst for fullstendig oversikt).Enova tror at både økte strømpriser og en økende klimabevissthet er med på å forklare at flere gjør tiltak, og gleder seg over utviklingen.

– Støtten vi gir skal selvfølgelig være en gulrot som skal få folk til å gjøre energi- og klimatiltak de ellers ikke ville ha gjort, men hovedhensikten med Enovatilskuddet er å gi nødvendig starthjelp til gode løsninger som trengeret lite dyttfor å etablere seg i markedet. Da er det avgjørende at vi ser en utvikling som bidrar til at de ulike teknologiene og tiltakene blir mer tilgjengelig for folk flest, og dermed også blir tatt i bruk uten støtte fra oss, sier Barnwell.

Les også:  Sier nei til å åpne Nordland VI

Den økte interessen gjenspeiler seg også hos Enovas svartjeneste som også opplevde rekordpågang i 2018: Nesten 80 000 henvendelser ble besvart mot cirka 60 000 året før.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.