Nordmenn foretrekker sukkerfri brus

pepsi cola

Over 22 000 nordmenn har i sommer deltatt i en nasjonal blindtest og testet sukkerfrie Pepsi MAX mot den klassiske, sukkerholdige hovedkonkurrenten. Og sukkerie Pepsi Max gikk nok en gang av med seieren.

En lignende blindtest ble gjennomført i Norge i 2014. Da sa 53,7 prosent at de foretrakk smaken av sukkerfri Pepsi MAX. I år ble tilsvarende resultat hele 61,6 prosent. Totalt ble det gjennomført 22 290 smakinger over hele landet.

– Dette er en svært gledelig utvikling i sukkerfri retning, og med litt drahjelp fra myndighetene burde det være fullt mulig å gjøre det norske brusmarkedet tilnærmet helt sukkerfritt innen relativt få år, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes, selskapet som produserer og selger Pepsi MAX på det norske markedet.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Smaker best
I Ringnes er i dag 80 prosent av brusen de selger uten tilsatt sukker. Innen 2022 har selskapet satt seg mål om å nå 90 prosent.

– Vi ser på dette som nok et bevis på at vi ikke trenger sukker for å gi folk en god smaksopplevelse. I tillegg viser det at smak endrer seg over tid og at stadig flere nordmenn faktisk foretrekker smaken av drikke med sukkerfri søtning fremfor sukret, sier Bruusgaard.

– Da blindtesten ble gjennomført i 2014, var Coca-Cola tilsatt sukker den mest solgte brusen i Norge. Vi hadde den gangen en sukkerfriandel på 43 prosent. I dag er det samme tallet nesten 60 prosent – noe som er helt i verdenstoppen, fortsetter han.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Avgiftsendring kan gjøre brusmarkedet «sukkerfritt»
Akkurat nå forhandler regjeringspartiene om budsjettet for 2020, og en av sakene som blir diskutert er en ny og helsebegrunnet innretning av sukkeravgiften etter irsk modell, der sukkerfrie varianter er fritatt avgift. Flertallet av et regjeringsoppnevnt utvalg bestående av representanter fra det offentlige, næringslivet og Helse-Norge anbefalte i vinter en avgift som differensierer mellom sukkerholdige og sukkerfrie drikkevarer, altså lavere avgift på sukkerfri drikke enn på sukkerholdige.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

– Vi vil ha myndighetene med oss på laget for å gjøre Norge til sukkerfritt-landet nummer én. Hvis regjeringen mener alvor med målet om en betydelig sukkerreduksjon for å bedre folkehelsen, bør de derfor benytte den pågående budsjettkonferansen til å bli enige om en differensiert innretning av sukkeravgiften, slik sukkerutvalget anbefalte tidligere i år, sier Bruusgaard. Han mener at man med en differensiert avgift gjør det mulig å ta steget fullt ut og samtidig befeste Norges posisjon som verdensledende på salg av sukkerfrie alternativer.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.