Skal du få en kattunge eller omplasseringskatt i hus? Her ser du hva du må tenke på for at katten får en trygg og fin start hos deg.
Uavhengig av alderen på katten er det noen forutsetninger for at den første tiden skal bli best mulig for nykommeren!
1. Transportbur til katten i bilen
Når du skal hente katten, og ved senere anledninger, er det viktig å bruke et reisebur i bilen. Det er det sikreste for både deg og katten. Legg inn noen tepper og plasser buret litt høyt slik at katten kan se ut. Dette forebygger nemlig bilsyke.
2. Den første tiden
Gi katten fred og ro i starten, og la den utforske og bli kjent med sitt nye hjem. Noen katter vil raskt finne seg til rette, mens andre kan være utilpass og bruke lang tid. Ha tålmodighet og la katten komme til deg. Det må bygges et tillitsbånd og dette får du gjennom å gi godbiter, kos og generelt være varsom og mild. Utstyrsmessig er det først og fremst viktig med matskål, vannskål, toalett, soveplasser og et gjemmested.
– Lag et gjemmested til pus, for eksempel i et klesskap eller på toppen av et skap. Det må være et sted hvor katten får fred og ro uten at barn, hunder eller andre kjæledyr forstyrrer den, sier administerende direktør i Agria Dyreforsikring, Marianne Broholm Einarsen.
3. Aktivisering, klorebrett og klatrestativ
Det er viktig at katter får brukt hodet og aktivisert seg, spesielt hvis du har en innekatt. En katt som ikke får stimuli kan bli frustrert og stresset. Daglig lek og aktivisering av katten gir økt selvtillit, mestringsevne og nysgjerrighet. En aktiv og stimulert katt er rett og slett en lykkeligere katt!
Sett gjerne opp et klatrestativ som kan bidra til å aktivisere katten.
– Katten trives godt i høyden, og et klatrestativ gir dem muligheten til å sitte høyt med god oversikt. Klorebrett er også viktig inventar, ellers kan katten gå løs på møbler, gardiner og vegger. Klorebrett brukes av kattene for å få utløp for stress og urolighet, samtidig som det vedlikeholder klørne, råder Broholm Einarsen.
4. Vaksinasjoner og ormekur
Pass på at katten får nødvendige vaksinasjoner. Den første vaksinasjonen gis når katten er ved 12 ukers alder og deretter 16 ukers alder. Utover det skal katten ha en årlig vaksine mot katteinfluensa og hvert tredje år mot kattepest.
Kattunger skal behandles mot spolorm og bendelorm før de fyller tre uker og ved avvenning fra morsmelk. Voksne katter skal derimot behandles hvis katten viser tegn til å ha orm. Hvis du er i tvil kan du ta med en avføringsprøve til veterinæren din, og eventuelt få skrevet ut en reseptbelagt ormekur.
5. Kastrering av katten
Med mindre du planlegger å drive med avl, kan du med fordel kastrere (sterilisere) hunnkatten din. Katter har verken godt av å gå på p-piller for lenge eller ha løpetid uten å få parret seg. Har du en hannkatt bør du også vurdere kastrering. Det finnes dessverre altfor mange uønskede katter, og det kan ofte være problematisk å finne nye, gode hjem til kattungene.
6. ID-merking og forsikring
Før du slipper katten din ut bør du ID-merke den. Dette får du gjort hos veterinæren din, og er en trygghet hvis katten skulle forsvinne.
– Vi anbefaler også å ordne med en forsikring så tidlig som mulig. Man vet aldri når uhellet kan skje, og da er det godt å ha en forsikring slik at du slipper å bekymre deg for kostnadene hos veterinæren, avslutter Broholm Einarsen.